. Ma Auguszta napja van.
Gyöngyös önkormányzata nem engedte el a város idős lakóinak a kezét
2016-08-11 21:26:15
Gyöngyös önkormányzata nem engedte el a város idős lakóinak a kezét

Gyöngyös önkormányzata nem engedte el a város idős lakóinak a kezét

 

Gyöngyös önkormányzata azonban már 2015-ben nem engedte el a város idős lakóinak a kezét és különböző, saját hatáskörben meghozott intézkedésekkel próbál segíteni. A város lakóinak egyharmadát, mintegy 8700 főt kitevő idősek már egy éve érzik is a számukra kedvező intézkedések hatását.

 

Ilyen intézkedések az alábbiak is, a teljesség igénye nélkül:

 

1. A 70. életévüket betöltött embereknek nem kell a mintegy 10.000 forintot kitevő kommunális adót befizetnie a város számára. Ezt az adott életkor betöltése idejének figyelembevételével több alkalommal kedvezően módosította a Grémium.

 

2. A városban az időseket tömörítő nyugdíjas szervezetek működését elősegítendő 3.000.000 forint értékben pályázati lehetőséget biztosítottak. Ezen indult tavaly és nyert is a Visonta úti Idősek Klubja mintegy 300.000 forintot, mely összeget számítástechnikai eszközök beszerzésére fordítottunk. Idén is indultunk és nyertünk 260.000 forintot, melyet szabadidő kert kialakítására fordítunk (lásd: Pályázati pénzből újítják fel a gyöngyösi Idősek Klubja kertjét)

 

3. A Kistérségi Humán Szolgáltató Központ keretén belül működő Idősek Bentlakásos Otthona, valamint külön az Idősek Klubja számára biztosítottak 250.000-250.000 forintot a kulturális és rendezvényi, valamint szabadidős élet számára. Ebből a Klub tavaly több alkalommal eljutott strandra, futotta még kirándulásokra, valamint múzeumlátogatásra is.

 

4. Az Idősek Klubja tagjai számára 2015-ben eltörölték az Idősek Nappali Ellátásának térítési díját. Ennek kedvezményes összege mintegy 570 forint/nap lett volna. Ezen összeg okozta azt az anomáliát, hogy a Visonta úti Idősek Klubja 2014-ben kapacitásának csak 50%-os kihasználásával működött, 2015-2016-ban ez pozitívan növekedett mintegy 85-95%-ra.

 

5. A szociális étkeztetésben résztvevők számára belső átcsoportosításokkal mintegy 250.000 forintot pluszban biztosítottak abból a célból, hogy kérelemre mérsékelni lehessen az étkezési díjat, melynek összege mintegy 480 Ft/nap. Így a kedvezményes elbírálásra mintegy 1.500.000 forint áll most rendelkezésre. Ez is pozitívan hat a klubtagság létszámára.

 

6. A házi segítségnyújtásban résztvevők számára külön biztosítottak 1.500.000 forintot kedvezményes díj kialakítására. Ezzel lehetővé vált az erre rászorulók még nagyobb számban történő igénybevételére...

 

7. Végezetül, de nem utolsó sorban minden szociális ellátás összegét csak az infláció mértékében emelte az önkormányzat. A különböző szolgáltatók számára sem engedtek meg ennél nagyobb emelést, semmilyen indokkal.

 

Külön kiemelem, hogy ezeket a változtatásokat, kedvező lehetőségeket, kedvezményeket Gyöngyös képviselő testülete egyhangúlag hozta és szavazta meg. A három párt – MSZP,

JOBBIK, FIDESZ-KDNP – önkormányzati képviselői nyitottak és fogadókészek voltak ezen a téren, ezzel kialakították képviselő testületi konszenzusukat. Minden esetben a díjak csökkentéséből, elengedéséből és átcsoportosításból keletkező hiányt az ab ovo  pozitív költségvetési tervezetű város a saját erejéből kompenzálja.

 

Nem tudom, más települések önkormányzata miként és miért alakította anyagi ellátás tekintetében költségvetését, de a mi városunk ilyen irányú tevékenysége 2015-től példamutató értékű. Ezt a példamutatást erősíti, hogy a 24 települési önkormányzatot tömörítő Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsa is mint fenntartó egyetértett ezekkel a kedvezményekkel, változtatásokkal és keretösszegekkel, a 15 intézményegységet üzemeltető Kistérségi Humán Szolgáltató Központtal egyetemben.

 

Befejezésül még meg kell említenem azt, hogy ezekkel a változtatásokkal az önkormányzati képviselők és a város polgármestere továbbra is betartja a választási kampányban tett ígéreteit.

 

Szerintem kiérdemelték, hogy Idősbarát Önkormányzatként emlegessék Gyöngyös városát.

 

Borsi Miklós

klubtag

Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kizárási eljárást indít a Momentum Jancsó Andrea, ferencvárosi önkormányzati képviselő ellen, közölte a párt p...
Bővebben >>