. Ma Béla napja van.
Gyöngyösi Műhely - a képzőművészetért
2017-02-03 21:26:27
Gyöngyösi Műhely - a képzőművészetért

Gyöngyösi Műhely - a képzőművészetért

 
Városunkban évtizedek óta működik valamilyen formában képzőművészeti kör, ahol a tehetséges, művészet iránt fogékony fiatalok festőművész, rajztanár irányításával oktatásban részesülnek. A vezető oktatók áldozatos munkájának köszönhetően sokan hivatásul választották a képzőművészet valamely ágát. Ebből az önképző körből nőtte ki magát a Gyöngyösi Műhely amely nevet 1986-ban Delast Elena vezetése alatt vette fel.
 
Ennek a művészeti körnek a kiállítására látogatott el a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja érdeklődő tagsága, egy nagyon szép őszi – novemberi – napon. Kíváncsiak voltunk a tárlaton megjelenített alkotásokra, hiszen még az Idősek Klubja történetében soha nem mentünk el olyan kiállításra, ahol több és eltérő stílusú alkotó jelenítette meg a műveit.
 
Tudtuk, hogy a Gyöngyösi Műhely elnevezés nem egyfajta stílusbeli rokonságot, bizonyos irányzatot követő csoportosulást jelent, hanem különböző műfajok és stílusjegyek kavalkádja: a naivtól az avantgárdig. Paksy Marica szakmai vezetésével néztük végig a kiállított festmények, kerámiák, fafaragások, tűzzománcok, grafikák, gyöngyfűzések, azaz mind a 33 alkotó művét, melyeket jellemzi a szép iránti fogékonyság, az eszmeiség, érzékenység. Észre lehet venni a művész szándékát: aki megállva a rohanó világban rácsodálkozik a valóságra és megpróbálja elmondani azt, amihez a szó kevés.
 
 
 
A klubtagság nagy érdeklődéssel, kíváncsisággal hosszasan nézte és kielemezte – mindenki saját magának – az adott művész önmegvalósítási szándékát és annak realizálódását. A legkisebb alkotásoktól a legnagyobbakig mi is rácsodálkoztunk az ecsettel, színekkel, formával végrehajtott lélekrezdülések megjelenítésére. Több műalkotáshoz vissza-visszatértünk – egyénileg és csoportosan – mondanivalója, illetve annak – számunkra még különleges – ábrázolásmódja miatt.
 
Úgy éreztük, hogy a GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központ – a Műhely megalakításának 30 éves jubileuma alkalmából – rendezett kiállítása elérte célját; a képzőművészet valamely ágával foglalkozó alkotóknak kiállítási lehetőséget biztosított, hogy önképzésüket segítse, tájékoztatást adott és ezzel az alkotók egyre inkább bekapcsolódhattak az országos művészeti vérkeringésbe.
 
A kulturális program végén szellemileg és érzelmileg feltöltekezve álltunk össze a klub rendezvényeinken szokásos csoportképhez. Összességében a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja érdeklődő tagjai – ismét kulturálódva – eredményesen töltöttek el egy délelőttöt.
 
Borsi Miklós
klubtag
Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja
További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>