. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Kigyulladt a gyöngyöspatai vajda háza
2012-02-12 12:36:35
Kigyulladt a gyöngyöspatai vajda háza

Kigyulladt a gyöngyöspatai vajda háza

Tegnap 2012. február 11-én szombaton kora este kigyulladt a gyöngyöspatai helyi cigányvajda háza. Id. Farkas János sem tudta megmondani mitől keletkezhetett a tűz, - az épület tetőterében - a Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője, Antal Erika hétfőre ígért bővebb tájékoztatást. A tűzoltást követően a ház ideiglenesen lakhatatlanná vált, a gázt ki kellett kapcsolni, az erős fagy miatt további károk is keletkezhetnek a jelenleg üresen álló épületben

 

 

 

A Hírhatárnak az esettel kapcsolatban, egy neve elhallgatását kérő személy, (név, cím a szerkesztőségben)  elmondta:

 

-  A vajda háza adott otthont kiskorú roma gyermekek nyelvi és különféle művészeti képzésének is. A családi ház nem csupán felnőttek és gyermekek, de pici baba, összesen 17 ember (8 felnőtt, 9 gyermek) lakóhelye is volt.

A tavaszi eseményeknél a vajda volt az, aki élelmezte és elszállásolta a média és a civil jogvédők képviselőit, ő volt az is, aki az ellehetetlenült roma családok élelmezését,- amíg bírta, biztosította.  Otthonuk egyébként nagyon szépen, és ízlésesen berendezett volt.

 A családnak sürgős segítségre van szüksége. Elsősorban a ház tetőszerkezetét szeretnék soron kívül megjavítani, ehhez faanyagra, cserepekre, valamint ács szakmunkásra volna szükségük. Mindenük odalett.


A vajda házával közvetlenül szemben egy térfigyelő kamera van felszerelve. Eddig senkinek nincs tudomása arról, hogy szándékos gyújtogatásról lenne szó. Arról nem is beszélve, hogy a rendőrség a tavaszi események óta fokozottan járőrözik az utcájukban, és figyelik a ház biztonságát.

 

- Szerintem  ha gyújtogatás történt, azt a rendőröknek is észlelniük kellett volna.

 

Tudomásunk szerint, a család a szomszédos házba költözött be, ahol szintén sokan élnek, velük együtt jelenleg, közel 35 en tartózkodnak az ingatlanban.  Próbáltuk az eseményről – segítőnk közreműködésével - közvetlenül megkérdezni id. Farkas Jánost, aki a nyilatkozatot azzal hárította el, hogy nem szeretne erről az esetről beszélni, nem érzi magát és családját biztonságban, nem akar nagyobb bajba kerülni.

 

Tudható, hogy még a hét elején a helyi művelődési házban megtartott roma gyűlésen felszólították ifj. Farkas Jánost, kisebbségi önkormányzati vezetőt, hogy az egész kisebbségi önkormányzattal együtt mondjon le, csakúgy, mint id.Farkas János – és mint vajda, a továbbiakban ne képviselje a falu romáit – vonuljon vissza!

 

A résztvevők állításai szerint Farkasék, saját zsebre dolgoznak, - a juttatásokat maguk és ismerőseik között osztották el. (fotó: ifj.Farkas János)

Farkasék viszont azzal védekeznek, hogy a háttérben Gyöngyöspata polgármestere, Juhász Oszkár áll, aki velük, a jelenlegi kissebségi önkormányzattal semmilyen formában nem akar együttműködni. A polgármester, neki tetsző dísz-cigányokkal képzeli el a gyögyöspatai romakisebbséggel történő további együttműködést, ezért van az egész cirkusz! ( kurucinfo.hu)

 

Fent említett, szerkesztőségünknek nyilatkozó személy állítja: id. Farkas János és családja senkitől nem vett el semmit, hiszen folyamatosan csak adott. Amennyiben a vajda saját magára költött volna bármit is, most nem aggódna azon, hogy tehetséges, magasfokú zeneművészeti képzésen részt vevő kiskorú kisfiát hol helyezze el. Most ott tart, hogy a fentiek okán nem tudta megfizetni fia kollégiumi elhelyezésének költségeit- a saját családja is rossz anyagi helyzetbe került-  januártól gyermeke kollégiumi elhelyezése emiatt megszűnt.

Korábbi beszélgetések alkalmával azt is elmondta informátorunknak, aki egyben személyes ismerőse. Informátorunk véleménye szerint az viszont  elgondolkodtató - a gyöngyöspatai roma lakosság hozzáállása, és ez a nem várt „köszönetnyilvánítása” azért, amit a vajda és családja értük tett.

 

Ahogy olvasóink is észlelik, továbbra sincs nyugalom Gyöngyöspatán. A Hírhatár oldalán hamarosan közreadunk egy neves hazai jogvédőszervezet képviselőjével készült exkluzív interjút, amiben kitérünk a korábbi, és a jelenlegi gyöngyöspatai helyzetre-, ami hovatovább nemzetközi botránnyá kezd fajulni!

 

Kapcsolódó korábbi írásaink:

Gyöngyöspatán a Jobbik nyert / MSZP álláspont Gyöngyöspata kapcsán  Költözzön Orbán Viktor Gyöngyöspatára

 

 foto: romnet.hu


További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>