. Ma Fülöp napja van.
Kigyulladt a gyöngyöspatai vajda háza
2012-02-12 12:36:35
Kigyulladt a gyöngyöspatai vajda háza

Kigyulladt a gyöngyöspatai vajda háza

Tegnap 2012. február 11-én szombaton kora este kigyulladt a gyöngyöspatai helyi cigányvajda háza. Id. Farkas János sem tudta megmondani mitől keletkezhetett a tűz, - az épület tetőterében - a Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője, Antal Erika hétfőre ígért bővebb tájékoztatást. A tűzoltást követően a ház ideiglenesen lakhatatlanná vált, a gázt ki kellett kapcsolni, az erős fagy miatt további károk is keletkezhetnek a jelenleg üresen álló épületben

 

 

 

A Hírhatárnak az esettel kapcsolatban, egy neve elhallgatását kérő személy, (név, cím a szerkesztőségben)  elmondta:

 

-  A vajda háza adott otthont kiskorú roma gyermekek nyelvi és különféle művészeti képzésének is. A családi ház nem csupán felnőttek és gyermekek, de pici baba, összesen 17 ember (8 felnőtt, 9 gyermek) lakóhelye is volt.

A tavaszi eseményeknél a vajda volt az, aki élelmezte és elszállásolta a média és a civil jogvédők képviselőit, ő volt az is, aki az ellehetetlenült roma családok élelmezését,- amíg bírta, biztosította.  Otthonuk egyébként nagyon szépen, és ízlésesen berendezett volt.

 A családnak sürgős segítségre van szüksége. Elsősorban a ház tetőszerkezetét szeretnék soron kívül megjavítani, ehhez faanyagra, cserepekre, valamint ács szakmunkásra volna szükségük. Mindenük odalett.


A vajda házával közvetlenül szemben egy térfigyelő kamera van felszerelve. Eddig senkinek nincs tudomása arról, hogy szándékos gyújtogatásról lenne szó. Arról nem is beszélve, hogy a rendőrség a tavaszi események óta fokozottan járőrözik az utcájukban, és figyelik a ház biztonságát.

 

- Szerintem  ha gyújtogatás történt, azt a rendőröknek is észlelniük kellett volna.

 

Tudomásunk szerint, a család a szomszédos házba költözött be, ahol szintén sokan élnek, velük együtt jelenleg, közel 35 en tartózkodnak az ingatlanban.  Próbáltuk az eseményről – segítőnk közreműködésével - közvetlenül megkérdezni id. Farkas Jánost, aki a nyilatkozatot azzal hárította el, hogy nem szeretne erről az esetről beszélni, nem érzi magát és családját biztonságban, nem akar nagyobb bajba kerülni.

 

Tudható, hogy még a hét elején a helyi művelődési házban megtartott roma gyűlésen felszólították ifj. Farkas Jánost, kisebbségi önkormányzati vezetőt, hogy az egész kisebbségi önkormányzattal együtt mondjon le, csakúgy, mint id.Farkas János – és mint vajda, a továbbiakban ne képviselje a falu romáit – vonuljon vissza!

 

A résztvevők állításai szerint Farkasék, saját zsebre dolgoznak, - a juttatásokat maguk és ismerőseik között osztották el. (fotó: ifj.Farkas János)

Farkasék viszont azzal védekeznek, hogy a háttérben Gyöngyöspata polgármestere, Juhász Oszkár áll, aki velük, a jelenlegi kissebségi önkormányzattal semmilyen formában nem akar együttműködni. A polgármester, neki tetsző dísz-cigányokkal képzeli el a gyögyöspatai romakisebbséggel történő további együttműködést, ezért van az egész cirkusz! ( kurucinfo.hu)

 

Fent említett, szerkesztőségünknek nyilatkozó személy állítja: id. Farkas János és családja senkitől nem vett el semmit, hiszen folyamatosan csak adott. Amennyiben a vajda saját magára költött volna bármit is, most nem aggódna azon, hogy tehetséges, magasfokú zeneművészeti képzésen részt vevő kiskorú kisfiát hol helyezze el. Most ott tart, hogy a fentiek okán nem tudta megfizetni fia kollégiumi elhelyezésének költségeit- a saját családja is rossz anyagi helyzetbe került-  januártól gyermeke kollégiumi elhelyezése emiatt megszűnt.

Korábbi beszélgetések alkalmával azt is elmondta informátorunknak, aki egyben személyes ismerőse. Informátorunk véleménye szerint az viszont  elgondolkodtató - a gyöngyöspatai roma lakosság hozzáállása, és ez a nem várt „köszönetnyilvánítása” azért, amit a vajda és családja értük tett.

 

Ahogy olvasóink is észlelik, továbbra sincs nyugalom Gyöngyöspatán. A Hírhatár oldalán hamarosan közreadunk egy neves hazai jogvédőszervezet képviselőjével készült exkluzív interjút, amiben kitérünk a korábbi, és a jelenlegi gyöngyöspatai helyzetre-, ami hovatovább nemzetközi botránnyá kezd fajulni!

 

Kapcsolódó korábbi írásaink:

Gyöngyöspatán a Jobbik nyert / MSZP álláspont Gyöngyöspata kapcsán  Költözzön Orbán Viktor Gyöngyöspatára

 

 foto: romnet.hu


További híreink
Akkora a jólét, hogy húsvétra már 60 forintért is vehetünk tojást
A megnövekedett kereslet miatt a termelőknek ilyenkor több tyúkot kell tartaniuk, ez veri fel az árakat. Húsvét előtt megint jelentősen drágul a tojás. Jelenleg 35 forint...
2019-03-25 09:29:02, Hírek, Fókuszban Bővebben
Rudas fürdő, női szakasz: Egy budapesti történet 2019-ből
Női nap volt ma a Rudas gőzfürdőjében. Főszabály, hogy kötényben, vagy fürdőruhában lehet használni a medencéket. Mivel ma csak nők voltak, így megengedték a textilmentes...
2019-01-09 16:30:37, Hírek, Fókuszban Bővebben
Idén 27 millió forintot fordít a város tehetséges hallgatók támogatására
A szegedi önkormányzat különféle ösztöndíjakkal segíti a város felsőoktatásában és a középiskoláiban tanuló diákokat. Idén erre a célra 27 millió forintot fordítanak. Eli...
2018-12-12 19:17:35, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
„Hősök előtt tisztelegve” címmel posztolt a Marvel-univerzum előtt letérdelve Lukácsi Katalin. Pár hete azzal ...
Bővebben >>