. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Kirándulás a hatvani Grassalkovich-kastélyba
2015-01-26 13:56:42
Kirándulás a hatvani Grassalkovich-kastélyba

Kirándulás a hatvani Grassalkovich-kastélyba

 

Tekintettel arra, hogy az évszakra jellemző meteorológiai körülmények nem tették lehetővé a szabadban való huzamosabb ideig való tartózkodást, konkrétan a gróf Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumot kívántuk részletesebben megnézni. Ezzel az igénnyel szervezte meg a klubvezető a külön autóbuszunkat a kastélynak és azon belül a múzeumnak otthont adó Hatvan városába.

 

Ismét sikerült feleleveníteni a régi hagyományt és az indulás előtt a kiránduláson résztvevő klubtagok közös pirítóst fogyasztottunk el, amely megalapozta jó hangulatunkat.

 

A rövid autóbusz út után, már a múzeum kapujához érkezésünkkor csodálkozva láttuk a felújított kastélyt. Az épületkomplexumot két részletben Grassalkovich I. Antal építtette, míg a befejezést a Hatvany-Deutsch család hajtotta végre összességében mintegy 250 év alatt. A II. világháborúval kezdődően már nem törődtek az állagával és bútorzatát szétlopták, a parkot kiirtották, és az egész területet különböző - nem odaillő - funkcióval látták el és hasznosították. Ennek következtében állaga annyira leromlott, hogy 1979-ben már életveszélyessé is nyilvánították.

 

2012-ben állami döntés született arról, hogy a már felújított kastélyban a Vadászati Múzeum kapjon helyet. A döntést kivételesen gyors cselekvés is követte, aminek eredményeképpen 2014-re kialakították a múzeumot, amely egyben oktatási központként, valamint élményközpontként is funkcionál. Az idelátogatóknak bemutatja Magyarország vadfajait, halfajait, azok életterét, valamint a vadászat, halászat és a környezetet alkotó erdők fejlődését.

 

 

GALÉRIÁNKÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

A háromszintes interaktív múzeumban bemutatottak minden látogató klubtag számára tartogatott újdonságot, látni és tapasztalni valót. Az eredeti múzeumi tárgyak mellett műtárgymásolatok, rekonstrukciók, preparátumok, valamint diorámák és játékok is lekötötték a figyelmünket. A klubtagok minden kiállítás adta módot és lehetőséget megragadtak ismereteink növelésére, amiben nagy segítségünkre volt a tárlatvezető.

 

Természetesen nem tudtunk mindent megnézni és megtapasztalni tüzetesen, mert ehhez sokkal több időre lenne szükség, azonban így is sok élménnyel gazdagabban indultunk haza Gyöngyösre a külön autóbuszunkkal. Összességében a Gyöngyös Visonta úti Idősek Klubja tagjai elégedettek voltak a látottakkal, tapasztaltakkal és eredményesnek ítélték meg a múzeum és kastély látogatását.

 

Borsi Miklós

 

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>