. Ma Márk napja van.
Mandalával és színes ceruzával vészelik át az idősek a kánikulát
2017-08-01 21:12:26
Mandalával és színes ceruzával vészelik át az idősek a kánikulát

Mandalával és színes ceruzával vészelik át az idősek a kánikulát

 
Először mindegyikünk a „szokásos” ulti-snapszer-zsír-römi kártyajátékkal és a TV ismétlésekkel – jobb esetben páros beszélgetéssel – foglalta le magát a gyöngyösi Idősek Klubjában.
 
A klubtagságon a fáradtság és melankólia, valamint nem utolsósorban ingerlékenység jelei kezdtek mutatkozni, s ennek okán felmerült a gondozóinkban a változtatás, a másfajta klubléptékű elfoglaltság szervezése. Nem gondoltak lényeges és nagy léptékű változtatásra, így a mai korunk bal féltekés agyi igénybevételt favorizáló életmódunkon próbáltak változtatni. Elsősorban kreatív művészeti eszközt kerestek és találtak – a jobb féltekés agyi igénybevételt serkentő, elősegítő rajzolást, festést.
 
A kiinduló alapeszközök – ceruza, vízfesték – ab ovo rendelkezésre álltak, de még kiegészítésre kerültek s már „csak” kolorizálandó, színezendő tárgyakat, avagy ábrákat kellett megtalálni. Ehhez nyújtott – ismét – segítséget a klub által pályázaton nyert számítógépek alkotó alkalmazása, a Google. Az ezen megtalált ábrákat – némi pendrive közbeeső alkalmazásával – kinyomtatták a gondozók. Így „keletkeztek” a kiszemelt – pl. nyúl-, tojás-, csirke-, bárány-, virágábrák körvonalai, melyek már csak minket, klubtagokat „vártak”.
 
A rajzolás nem volt ördöngösség, ennek ellenére először csak egy asztalt ült körbe 4 – gondozóink által erősen kapacitált – hölgy. Nagyon érdekes módon az idő előrehaladtával, a „sikerélménnyel” növekedett, változott, bővült a bevont klubtagok száma. Végül már a nagyterem mind a 4 asztalánál alkottak hölgyeink és a hozzájuk csatlakozó férfiak. Akik már nem fértek az asztalokhoz, azok irigyen és csodálkozóan figyelték a ceruzákkal és a vízfestékkel való ábrakitöltést, a színezést. Az igazán ügyes hölgyek még ki is vágtak különböző ábrákat a rajzok segítségével.
 
 
Ez az elfoglaltság több napon keresztül „kitartott”, mint fő klubszintű elfoglaltság és az „alkotók”, mint a nagy művészek szignójukkal ellátták műveiket. Gondozóink naponta meglepetéssel is szolgáltak, amikor a műveinket – elsősorban ebédidőben – fel is kasírozták két hungarocell lapra és a klub nagytermének falára is kifüggesztették. Minden ellátott, klubtag nagy érdeklődéssel és igyekezettel nézte meg ezt és találgatta, hogy melyik alkotást ki készítette. Az meg külön sikerélmény volt, amikor a saját művét meglelte, megtalálta a többi között.
 
A külső időjárási feltételek nem javultak program szervezéséhez, ezért gondozóink úgy gondolták, „a bevált dolgon ne változtass” alapelvét gyakorolva tovább folytatják az elkezdett kolorizálást, színezést. Ehhez ismét a bevált számítógépes technikát alkalmazták, és új ábrákat választottak ki – a  mandalákat. Ezek kinyomtatásával új lehetőséget kapott a most már lényegesen kevesebb kapacitálást igénylő klubtagok alkotó fantáziája. Természetesen ezek az alkotások is – szignó után – felkasírozásra és kifüggesztésre kerültek.
 
Összességében a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja ellátotti tagsága örömmel és sikerélményekkel gazdagabban töltötték és töltik el a kánikula napjainak egy részét. A klub gondozói már új elfoglaltságokat kerestek és találtak az idős- és szépkorú tagság számára, természetesen az időjárás függvényében...
 
Borsi Miklós
klubtag
Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja
 

Utoljára frissítve: 2017-08-01 21:14:49

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>