. Ma Auguszta napja van.
Március 15. - az Idősek Klubja is felelevenítette az eseményeket
2017-03-23 21:41:56
Március 15. - az Idősek Klubja is felelevenítette az eseményeket

Március 15. - az Idősek Klubja is felelevenítette az eseményeket

A felkészülés során a Klub hölgy tagjai – gondozói segítséggel – nemzeti színű zászlókat és kokárdát készítettek. Tekintettel felszereltségünkre a felhangzó – alapvető – zeneszámokat pendrivon gyűjtöttük össze.

 

A megemlékezés a Himnusz hangjaival kezdődött, melyet az idősek- és szépkorúak feszesen állva együtt énekeltek a laptopról szóló kórussal. A narrátor ezután pedig folyamatosan ismertette a történteket:

 

Egy egyetemi csoport, amelyet ma már egyetemlegesen márciusi ifjaknak nevezünk, társadalmi-politikai reformjaival a polgári átalakulás megindítója volt 1848. március 15-én. Elméleti és gyakorlati tevékenységük mára a nemzeti identitás kimozdíthatatlan alapköve lett.

 

Ennek a mintegy 250 főre tehető fiatalokból álló csoportnak a tevékenysége a nemzeti mitológia alapvető részévé vált, mely az 1848-as európai forradalmi hullámból egyedüliként jutott el a politikai átalakulástól a sikeres katonai ellenállásig.

 

1848. március 15-én a Pilvax kávéházban reggel 8 óra körül Jókai Mór felolvasta az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontú óhajtást, mely természetesen az ünnepségen is elhangzott.

 

 

Ezek után Petőfi Sándor a kávéházban elszavalta a Nemzeti dalt, mely szintén és természetesen az megemlékezésen elhangzott.

 

 

 

Irinyi József és Petőfi Sándor még négy alkalommal megismételték ezen fellépésüket a Budapesten tanuló egyetemisták előtt. Ezután történt, hogy a sajtószabadság nevében a Landerer és Heckenast nyomdában gyorssajtón kinyomtatták magyarul és németül. Ezek voltak a szabad sajtó első termékei. A szüntelenül növekvő tömegben szétkapkodták a nyomatokat és megállapodtak abban, hogy délután a sajtói miatt államfogságban levő Táncsics Mihály kiszabadítására mennek.

 

Délután 3 órakor a Múzeum téren röpgyűlést tartottak, majd a városházára mentek és elfogadtatták követeléseiket. Délután fél 5 körül a tömeg átment Budára és a helyhatósági épület udvarán összegyűlve kiállt jogai mellett.

 

A Helytartótanács beleegyezett az alábbi pontokba:
1. Táncsics kiadatása
2. Cenzúra eltörlése
3. Sajtóbíróságnak a nép közüli választása

 

Egyúttal kimondta, hogy a katonaságot csak abban az esetben fogja kirendelni, ha azzal maga a nép saját célja rendes kivitelezésére kívánna rendelkezni.

 

Zichy Ferenc, a helytartótanács elnöke azonnal szabadon bocsátotta Táncsicsot, akinek a hintóját a tömeg húzta át Budáról Pestre, a Nemzeti Színházhoz. Itt Bajza József aligazgató eleget tett a nép követelésének és teljes kivilágítással előadták a Bánk bánt. A színészek nemzeti színű kokárdákkal léptek a színpadra. Egressy Gábor a Nemzeti dalt szavalta, és az énekkar énekelte hozzá a Himnuszt és a Szózatot. A közönség a Rákóczi-induló hangjaira oszlott el.

 

A kifejlődött és másfél évig tartó szabadságharc csúcspontján több mint félmillió ember, 170.000 gyengén felfegyverzett és kiképzett, nem utolsó sorban a császári hadsereg egykori főtisztjei által vezetett magyar sereg állt szemben a külföldi intervencióra behívott és egyesült cári és császári had 370.000 jól kiképzett katonájával. Ezen hadseregek általi háborús cselekmények, talán még magának a polgári forradalomnak az eredményeit is felülmúlóan, máig elemzett és vitatottak közé tartozik a történészek között.

 

Gyakorlatilag az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is. Mind a márciusi ifjak cselekedetei és tervei, mind a honvédség tevékenysége számos művészeti alkotást ihlettek meg színpadon és filmen.

 

A Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja ünnepi megemlékezésének „hagyományos” része a Szózat hangjaival zárult. Ezt is együtt énekelte minden klubtagunk a laptopról szóló kórussal – lehetőség szerinti – feszes állásban. Ezután a Rákóczi-induló hangjára az idős- és szépkorú klubtagok nemzeti színű zászlókkal díszítették fel a Klub bevezető útját.

 

Összességében a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagjai méltóan megemlékeztek a 169 éve kirobbant forradalom- és szabadságharc mozzanatairól.

 

Borsi Miklós
klubtag
Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja

Utoljára frissítve: 2017-03-23 21:43:41

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>