GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR - A Föld napja - először a gyöngyösi Idősek Klubjában

GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR
   
 2019.03.23.
 Szombat
Ma Beáta napja van.
Holnap Emőke napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 05. 02. 19:00     


A Föld napja - először a gyöngyösi Idősek Klubjában
A Föld Napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot 192 országban tartják, Magyarországon 1990-óta rendezik meg és 2009-ben az ENSZ minden év április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjává" nyilvánította.

 
Ismét egy ötlet a lehetőségek országában, amely világméretű mozgalommá vált. Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja. Április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Föld Napja Hálózat-ot. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom és ezernél több szervezet vesz részt benne.
  
A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Minden évben erre a napra adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról „A világ helyzete” címmel. Ezen a napon fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek civil szervezetek és helyi önkormányzatok, iskolák.
 
Idén először – a huszonhetedik magyar Föld napjához – csatlakozott „a maga  egyszerű módján” a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagsága.
 
A felkészülés során a klub pályázaton nyert számítógépével s a Google alkotó alkalmazásával gondozóink a naphoz illő kifestőket nyomtattak. Tekintettel arra, hogy korábbról ceruzák és vízfestékek rendelkezésre álltak, az ellátottak – alapvetően hölgy - tagjai colorizálták, kifestették ezeket. Ezek a kifestők hűen tükrözik a klubtagok napról való elképzelését és ennek színes megvalósítását. Immár „természetesen” az alkotók szignójukkal is ellátták a műveket, melyeket gondozóink – szokás szerint – hungarocellre kasíroztak fel, majd a nagy társalgóban a falra is kifüggesztettek.
 
 
 
Érdekes volt megfigyelni a színesítők munkáját és aktivitását, mert – hála a kreatív délelőttöknek – most már kevesebb kapacitálás kellett a bevonandó ellátottak megnyeréséhez. Megvolt korábbról a sikerélmény és az idősek- és szépkorúak jobb agy féltekéje is „emlékezni” kezdett. A művek is derűsebb színekkel szerepeltek a falon és minden alkotó örömmel kereste a saját művét, valamint hasonlította össze a többiekével.
 
Ezen felkészülési napok alatt a férfiak aktív tagjai az udvart és a teraszt takarították, valamint előkészítettek egy ágyást az ültetésre. A Föld napja Idősek Klubja megemlékezésén először – gondozói tolmácsolásban – meghallgattuk a fontos ismérveket, előzményeket és a nap történetét. Ezt követte az ökológiai lábnyom csökkentése szándékával a férfiak általi menta és szurokfű cserjék ültetése.
 
Ezzel egy időben megfogalmazódott a klubtagokban, hogy legalább ilyen módon jövőre is részt veszünk a magyarországi Föld Napja rendezvényen. Összességében a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagjai – hagyományteremtő szándékkal – méltóan megemlékeztek a Föld Napjáról.
 
Borsi Miklós
klubtag
Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja
 

További hírek

  Médiacézárok: Rogán Cecília és Sarka Kata felvásárolta Kasza Tibi bulvárlapját
2019. 03. 22. 15:01 hirhatar.hu
  A polgármester mindösze egy bábfigura - a NER-cunami és az üzleti érdek mindent visz Keszthelyen
2019. 03. 22. 15:01 hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinc méltó helyére került egy feketelistás kelet-(balkán)európai rangsorban is
2019. 03. 22. 15:00 hirhatar.hu
  Egészségügyi válsághelyzet kihirdetését követeli a DK
2019. 03. 21. 13:44 hirhatar.hu
  Nyolc hónap letöltendő börtönbüntetés a baltával agyonvert kutyáért
2019. 03. 21. 09:53 hirhatar.hu
  Ha egy üzlet beindul: Orbán után Kövért is szénné alázták
2019. 03. 21. 09:53 hirhatar.hu
  Csirkebél jóslások és a néppárti sziklák szülte egér: bár puhára, de pofára esett Orbán
2019. 03. 20. 19:00 hirhatar.hu
  Sokk a színházi szakmában – botrány, tiltakozás az idei politikaszagú díjazottak miatt
2019. 03. 20. 10:29 hirhatar.hu
  Büntet, kitilt, morog – Kövér László és az ámokfutás
2019. 03. 20. 10:29 hirhatar.hu
  Két és félmilliárdot fizetne a Fidesz Lamperth Mónika fejéért
2019. 03. 19. 10:44 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport