GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR - Anyák napja Gyöngyösön: másodikosok köszöntötték az időseket

GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR
   
 2019.06.26.
 Szerda
Ma János napja van.
Holnap László napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 05. 17. 09:38     


Anyák napja Gyöngyösön: másodikosok köszöntötték az időseket
Az év talán legszebb és legbensőségesebb napja a május első vasárnapján tartandó anyák napja, mert ezen a napon köszönti mindenki a maga módján pátoszosan az édesanyját, nagyanyját, dédnagyanyját. Ezt az ünnepet hagyományosan, minden évben a gyöngyösi, Visonta úti Idősek Klubja is megtartja.

Az édesanyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza, majd a történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat köszöntötték. Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, mely napot 1914-ben hivatalos ünneppé nyilvánították. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel Magyarországon, és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában tartották.
 
Az idei anyák napi megemlékezést is nagyon várta a klub egész tagsága. Ezt tükrözte, hogy több alkalommal is kérdeztük a dolgozókat a megemlékezés idejéről, rendjéről, módjáról. Gyakorlatilag minden klubtag úgy rendezte egyéni elfoglaltságát, hogy részt vehessen ezen az eseményen.
 
Amikor eljött a megemlékezés napja, a meghatott anyákat, nagyanyákat, dédnagyanyákat – az idős és szépkorú klubtagokat – a gyöngyösi Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2. a. osztályos tanulói köszöntötték. A nagy átéléssel előadott ének, vers, és próza bensőséges hangulatot teremtett. A meghitt hangulatot emelte a színvonalas előadás, mely hűen tükrözte az anyák napjának az emberek életében elfoglalt helyét és szerepét. A klubtagok mindegyike meghatódott és könnybe lábadt a szeme, ahogy a kisiskolások igyekezetét és odaadását nézték, mellyel megadták a gyermeki tiszteletet számunkra.
 
 
A rendezvény csúcspontja volt, amikor a kisiskolások mindenkinek átadták az általuk készített piros szívecskét. Kapott minden idős és szépkorú anya, nagymama, dédnagymama, valamint kuriózumként apa, nagyapa, dédnagyapa – ami még jobban meghatotta az összes klubtagot. Beteljesítette az élményt, hogy az Idősek Klubja női dolgozóit sem felejtették ki a kisiskolások a piros szívecskés köszöntésből. Természetesen mindegyikünknek eszébe jutott saját gyereke és az Ő (saját) köszöntésük. Úgy éreztük, hogy egy nagy családban vagyunk, ahol a gyerekek a kisiskolások és a szülők a klubtagság, a dolgozók.
 
A meghatottságtól nehezen találva a szavakat köszöntük meg a kisiskolások - Túri Klára osztályfőnök által vezetett és betanított - előadását és szerényen megvendégeltük Őket. A gyerekek ebédkor elfogyasztott teasüteményekkel pótolták a nagy igyekezetben elhasznált energiát.
 
Napjainkban sajnos az eredeti elképzeléshez képest az élő és elhunyt anyák tisztelete, az ő ünneplésük eltolódott az ajándékozás, üzletesedés irányába, ezért üdítő színfolt az élet színpadán a kisiskolások még őszinte köszöntése.
 
Összességében a bensőséges, meghitt hangulatú rendezvényen a hagyományokhoz hűen magas színvonalú ünnepségen a gyöngyösi, Visonta úti Idősek Klubja összes – idős és szépkorú tagja méltóképpen emlékezett meg az év talán legszebb és legbensőségesebb ünnepéről.
 
Borsi Miklós
klubtag
Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja

További hírek

  Az istenhívő Márki-Zay Péter szerint a gyerek verve – is - jó
2019. 06. 25. 13:44 hirhatar.hu
  A Liget-projekt és a MOL-torony építésének leállítását kéri az UNESCO
2019. 06. 25. 13:44 hirhatar.hu
  Nem ajánlja Gyurcsány Karácsonyt - a DK feljelentést tesz választási csalás miatt
2019. 06. 25. 13:44 hirhatar.hu
  A szakmában alig jegyzett „kurultájossal” számoltatnák fel a Természettudományi Múzeumot
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Magasról tojtak a nézők a 60 milliónyi közpénzzel kitömött Rogánné-féle húsmustrára
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Sir Elton John becsületrendet kapott Macrontól
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Budapest sorsa marad, hogy együtt éljen a bűnnel és az alvilággal...?
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Egy tonna kukoricát nyerhet az a gazda, akinél a legtöbb füsti fecske fészkel
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Még hogy nem szereti a sajtót a kormány: 4 csillagos szállodában 3 napig masszírozta a kiválasztottakat
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinc már rég fente rá a fogát - eladják a Gellért Szállót
2019. 06. 22. 14:41 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport