GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR - Bugyi István József grafikus művész kiállítása Gyöngyösön

GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR
   
 2022.08.16.
 Kedd
Ma Ábrahám napja van.
Holnap Jácint napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 06. 16. 22:01     


Bugyi István József grafikus művész kiállítása Gyöngyösön
Tavaly ősszel a Visonta úti Idősek Klubja tagsága úgy döntött, hogy még aktívabban vesz részt a város és a GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központ által szervezett rendezvényeken. Ezt hagyományteremtő szándékkal kezdtük el és folytatjuk, az idén például voltunk Ragtime- és Operett Koncerten, Fotókiállításon, Méhek Napján. Kialakult egy mag, amelynek tagjai akár aktívan, akár passzívan együtt kívánnak szórakozni, kikapcsolódni, kulturálódni.

 
Ide jól illeszkedett Bugyi István József grafikus művész kiállításának megtekintése. Felkeltette a klubtagok – a mag – érdeklődését, amikor kiderült ez a kulturális program, hiszen grafikai kiállításon még nem járt az Idősek Klubja. A lehetőségekhez képest megpróbáltunk tájékozódni a ránk váró művészi alkotásokról és nem utolsósorban az alkotóról, azonban ez csak az Idősek Klubjában levő számítógép internetes felhasználásával sikerült.
 
A fiatal – 1986-os születésű – művész adatlapjáról kiderült, hogy 2009-ig milyen nagy ívű pályát kezdett és járt be, azonban itt megszakad az internetes adatlap információja.
 
Szomorúnak tartom, hogy nem találtunk összefogott és mindenki számára könnyen elérhető – írásos és illusztrált, valamint kritikai – biográfiát. Ugyanígy kevésnek tűnik a gyöngyösi kiállítás helyi beharangozója, propagandája és ebből adódóan média visszhangja is. Ilyen színvonalú művész egy egyszerű A/6-s fehér lapnál többet érdemelt volna… Egyszerűen, egy kis áthallással a Szőlő- és a Bor Városában: „A JÓ BORNAK IS KELL A CÉGÉR!”
 
Szerencsénkre a kiállításon megtekinthetőek voltak a művész gyakran használt eszközei, valamint kronológiai sorrendben azok a tárlatok, amelyeken részt vett.
 
 
 
Az önéletrajzából megszerzett információkból kiderült, hogy a Boldog községbe való fiatal művész már nagyon sok helyen kiállított belföldön (Baja, Bajót, Boldog, Budapest, Eger, Hatvan, Jászfényszarú, Kecskemét, Sopron, Nyíregyháza, Sátoraljaújhely, Szécsény, Szolnok városokban), és külföldön (Románia, Hollandia, Lengyelország különböző városaiban) egyaránt.
 
Valamilyen oknál fogva azonban Gyöngyös ezidáig kimaradt a kiállítások rendezőinek a sorából…
 
Szerencsére ez az önéletrajz bemutatja – kronológiai sorrendben (a teljesség igénye nélkül) –  a művész különféle műveit, valamint ismerteti életpályájának főbb mozzanatait, eseményeit, élményeit. 
 
A kutató szem ebben észreveszi az általános, majd középiskolában induló művészi életút kibővülését, előbb megyei, majd országos és végül nemzetközivé válását. Ugyanígy észrevehető és megtalálható az, ahogy a különböző szintű pályázatokon egyre nagyobb és magasabb szintű elismeréseket ért el. Ezeknek a következménye az egyre több és különböző helyről érkező – egyéni és csoportos jutalom – kiállítási meghívás.
 
A Szolnoki Képzőművészeti Társaság tagjaként általában mint grafikus művész, hagyományőrző grafikus is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezért előfordul, hogy egyszerre több helyen is van párhuzamos kiállítása (például Hatvan és Eger).
 
A díszlettervezés és díszletkészítés mint szakma, jól egészíti ki a grafikus művész képzettségét, amit a gyakorlatban is alkalmaz. Aktív és termékeny munkásságának elismeréseként 2014-ben felvételt nyert a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe.
 
A kiállítást meglátogató klubtagok álmélkodva, érdeklődve nézték a művész képi megjelenítését, ábrázolását. Az egyes képeken jól látszott, hogy Bugyi István József tudatosan alkalmazza a Rajz- és Vizuális kommunikáció tanári szakán, valamint a Vizuális- és Környezetkultúra tanári mesterszakon tanultakat.
 
Számunkra hihetetlen volt a nagy gondossággal, aprólékossággal kialakított képi ábrázolásmód. Előfordult, hogy esetenként kissé elvontnak éreztünk egy alkotást, illetőleg hogy a mű címét talán lehetett volna egyszerűbben – ám pontosabban – is megfogalmazni... Simán és egyszerűen fogalmazva tudta és tudja, mit és hogyan akar (kell) megjeleníteni a grafikai művészet képi eszközeivel.
 
Összességében a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja – érdeklődő – tagjai jól érezték magukat, valamint jól szórakoztak a grafikai kiállításon.
 
Borsi Miklós
klubtagok
Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja
 

További hírek

  Pénzmosodának nézték Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília profitbányáját
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tuzson Bence szerint a „bacon” szó a Bakonyból ered
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tovább csökken a Fidesz támogatottsága
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Valótlanul vádolták a DK-s politikust – kíméletlen helyreigazítást kellett közölnie a 168.hu portálnak
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  Az ész megáll – kis közéleti színes hír
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  A gyerekeik jövője miatt aggódnak – már 50 000-en bejelentkezek a Kossuth téri tüntetésre
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  Az élet mégis szép, kezdődik a Sziget!
2022. 08. 09. 19:33 hirhatar.hu
  Legnagyobb terület – legkedvezőbb áron – 2.
2022. 08. 08. 10:22 hirhatar.hu
  Diktatúrában nem táncikálunk
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu
  Jóléti vízfelületként bevezették a Balatont a jegybank balatonakarattyai konferenciaközpontjához
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport