GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR - Gyöngyösön tudják, mit jelent az idősbarát önkormányzat

GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR
   
 2019.06.26.
 Szerda
Ma János napja van.
Holnap László napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 07. 22. 11:54     


Gyöngyösön tudják, mit jelent az idősbarát önkormányzat
Az Alaptörvényben és kiegészítéseiben nem szerepel az a szó vagy fogalom, hogy nyugdíj-, egészség- illetve társadalombiztosítás. Ebből következik, hogy a kormány, illetve a kormánypártok nem kívánnak alanyi jogon gondoskodni Magyarország idős- és szépkorú nemzedékéről. A 2015. március 1-vel bevezetett – majd ezt követő – szociális változtatások, intézkedések és jogszabályok szintén ezt támasztják alá.

 

Gyöngyös önkormányzata azonban – már 2015-ben kezdődően – nem engedte el a város idős lakóinak a kezét, és különböző, saját hatáskörben meghozott intézkedésekkel próbál segíteni. A város lakóinak egyharmadát, mintegy 8700 főt kitevő idősek- és szépkorúak, valamint szociálisan rászorulók már érzik is a számukra kedvező intézkedések hatását.

 

Ilyen intézkedések az alábbiak is, a teljesség igénye nélkül:

 

1. A 70. életévüket betöltött embereknek nem kell – csak egynél több bérleményre, tulajdonra – az évi mintegy 10.000 forintot kitevő kommunális adót befizetnie a város számára.

 

2. A városban az időseket tömörítő nyugdíjas szervezetek működését elősegítendő – 3.000.000 forint értékben – pályázati lehetőséget biztosítottak. Ezzel az idősek kulturális és rendezvényi életét kívánták elősegíteni. Az Idősek Klubja 2015-óta – kiírása óta – eredményesen pályázik, és az elnyert összegből vásároltunk számítógép konfigurációkat, valamint napvédő asztalt/padokat és bográcsozó/nyársalóhelyet a szabadidő parkunkba.

 

3. A Kistérségi Humán Szolgáltató Központ keretén belül üzemelő Idősek Bentlakásos Otthona, valamint az Idősek Klubja számára biztosítottak 750.000–750.000 forintot a kulturális és rendezvényi élet számára. Ilyen keretösszegből jutott el az Idősek Klubja tavaly fürdőbe, sóbarlangba, színházba, koncertre, és ebből rendezett szilveszteri bulit.

 

5. Az Idősek Klubja tagjai számára eltörölték az Idősek Nappali Ellátásának térítési díját. Ennek „kedvezményes” összege mintegy 700 forint/nap lett volna. Ezen összeg okozta azt az anomáliát, hogy míg a Visonta úti Idősek Klubja 2014-ben kapacitásának csak 50%-os kihasználásával működött, addig 2016-ban gyakorlatilag már elérte az engedélyezett szolgáltatási kapacitásának 110%-át, 56 fő ellátottat. Feltétlenül idetartozik, hogy az önkormányzat saját költségén mobil elválasztófalat épít be a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubjába, amivel megnövekszik a különböző rendezvényekre biztosított terület.

 

6. A szociális étkeztetésben résztvevők számára – 452 fő – a maximális térítési díj – 3.5 %-os emeléssel – 495 Ft/fő/nap. Tekintettel a szociális helyzetükre, az ellátottak térítési díjának mérséklésére, a kedvezményes elbírálásra mintegy 3.500.000 forint áll most rendelkezésre.

 

7. A házi segítségnyújtásban részesülők számára – 42 fő –, valamint jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban részesülők – 87 fő – gyöngyösi lakosok számára biztosítottak 2.000.000 forintot kedvezményes díj kialakítására.

 

8. Tekintettel arra, hogy a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja a város déli részén fekszik, földrajzilag nehéz az elérése. Ezt könnyíti meg – térítésmentesen – az üzemeltető Kistérségi Humán Szolgáltató Központ azzal, hogy a rászorultakat – 8 fő – naponta és térítésmentesen ideszállítja.

 

9. Végezetül, de nem utolsó sorban minden szociális ellátás összegét csak a 3.5%-os gyakorlati infláció mértékében emelte az önkormányzat. A különböző szolgáltatók számára sem engedtek meg ennél nagyobb emelést semmilyen indokkal.

 

Az emelt díjas szolgáltatásokról szóló önkormányzati rendelet alapján a megnövelt díjak a 2017. április 1-vel kezdődő ellátási időszakkal kezdődik olyan kitétellel, hogy szociális rászorultság alapján – a fenntartó Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa – 8 napos limitált benyújtási határidővel a fent felsorolt összeghatárral – kompenzációval – méltányosságból csökkentheti a meghatározott térítési díjat.

 

Összességében számolva Gyöngyös Város Önkormányzata mintegy 650 idős- és szépkorú lakosról gondoskodik naponta ezekkel a szolgáltatásokkal, ami az ilyen korú lakosság megközelítően 7-8 %-át teszi ki.

 

Feltétlenül meg kell említeni, hogy az önkormányzat az Idősek Bentlakásos Otthona térítési díját – az inflációt meghaladó – 12.5%-kal kellett, hogy emelje. Ennek oka az, hogy a kormány által eldöntött minimálbér-emeléshez egyetlen fillért sem kapott az önkormányzat. Ez a városnak kb. 150 millió Ft-ba, az Kistérségi Humán Szolgáltató Központnak közel 30 millióba került. A grémium azonban csak úgy járult hozzá az emeléshez, hogy amikor a kormány hivatalosan visszapótolja az önkormányzat büdzséjébe az emeléshez szükség – volt – bértömeget, újra és kötelezően visszatér a rendelkezésére álló 1 módosítási alkalommal az Idősek Bentlakásos Otthona térítési díj módosítására, annak mérséklése céljából. Nem elhanyagolható szempont, hogy amíg az önkormányzat büdzséje hátrányos helyzetben van, előre betervezett beruházások tolódnak/maradnak el. Ez a helyzet azonban nem érinti a szociális juttatásokat, melyeknek betervezett összegét nem csökkentette a képviselő testület, hanem az előterjesztés alapján még növelte is.

 

Ki kell emelni, hogy a változtatásokat, kedvező lehetőségeket, kedvezményeket Gyöngyös képviselő testülete egyhangúlag hozta és szavazta meg. A három nagy párt - MSZP, Jobbik, Fidesz - önkormányzati képviselői nyitottak és fogadókészek voltak ezen a téren, ezzel kialakították konszenzusukat. Minden esetben a díjak csökkentéséből, elengedéséből keletkező hiányt a pozitív költségvetési tervezetű város a saját erejéből kompenzálja.

 

Én nem tudom, más települések önkormányzata miként és miért alakította anyagi ellátás tekintetében költségvetését, de a mi városunk ilyen irányú tevékenysége példamutató értékű. Ezt a példamutatást erősíti, hogy a több mint 20 települési önkormányzatot tömörítő Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsa jóváhagyta ezeket a változtatásokat.

 

Befejezésül feltétlenül meg kell említeni azt a tényt, miszerint a 2015-2016-os idősbarát intézkedések mintegy következményeként, a város polgármestere – 2016-ban, az Idősek Világnapján – megkapta a Heves Megyei Nyugdíjas Szövetségtől az „Idősbarát Polgármester” megtisztelő címet. Szerintem, azt, hogy a grémium mikor kapja meg az „Idősbarát Önkormányzat” kitüntető címet, gyakorlatilag csak a felterjesztő, városi nyugdíjas szervezetek képviselőit tömörítő Idősek Tanácsa ilyen irányú és célú felterjesztése határozza meg.

 

Borsi Miklós

klubtag

Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja

 


További hírek

  Az istenhívő Márki-Zay Péter szerint a gyerek verve – is - jó
2019. 06. 25. 13:44 hirhatar.hu
  A Liget-projekt és a MOL-torony építésének leállítását kéri az UNESCO
2019. 06. 25. 13:44 hirhatar.hu
  Nem ajánlja Gyurcsány Karácsonyt - a DK feljelentést tesz választási csalás miatt
2019. 06. 25. 13:44 hirhatar.hu
  A szakmában alig jegyzett „kurultájossal” számoltatnák fel a Természettudományi Múzeumot
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Magasról tojtak a nézők a 60 milliónyi közpénzzel kitömött Rogánné-féle húsmustrára
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Sir Elton John becsületrendet kapott Macrontól
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Budapest sorsa marad, hogy együtt éljen a bűnnel és az alvilággal...?
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Egy tonna kukoricát nyerhet az a gazda, akinél a legtöbb füsti fecske fészkel
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Még hogy nem szereti a sajtót a kormány: 4 csillagos szállodában 3 napig masszírozta a kiválasztottakat
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinc már rég fente rá a fogát - eladják a Gellért Szállót
2019. 06. 22. 14:41 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport