GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR - Idősek Klubja Egészségnapon, az Egészséges Könyvtárban

GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR
   
 2023.09.28.
 Csütörtök
Ma Vencel napja van.
Holnap Mihály napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 10. 20. 19:54     


Idősek Klubja Egészségnapon, az Egészséges Könyvtárban
Tavaly a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagsága úgy döntött, hogy még aktívabban vesz részt a Gyöngyös Városa által szervezett közösségi rendezvényeken, melyek a Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ által kerülnek lebonyolításra. Ezt hagyományteremtő szándékkal valósítjuk azóta is meg.

 
Természetesen a tavalyi sikeres Egészségnapok után is aktívan részt kívántunk venni a következő ilyen rendezvényen is. Ez a XI. Országos Könyvtári Napok keretében a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtárban került végrehajtásra.
 
Idén, a tavalyi jó tapasztalatoknak köszönhetően többen mentünk el a rendezvényre az Idősek Klubjából. Akit érdekelt az egészségügyi állapota, az félretette vélt vagy valós elfoglaltságait és a többi aktív taggal együtt örömmel mentünk el az ellenőrzésre.
 
Az indulás előtt – a csapatot összegyűjtendő – „kenyérparti” volt. A dolgozók pirítottak kenyeret és lehetett zsíros kenyeret is enni, amihez ezúttal – tekintettel az időjárásra – meleg, citromos tea volt, amelyeket nagy örömmel fogyasztottunk el.
 
A nagy érdeklődés miatt a gyöngyösi Városi Könyvtár már harmadik alkalommal egész napos programsorozatot szervezett a következő szervezetek és személyek segítségével: Bugát Pál Kórház, Pannon Halláscentrum, Magyar Vöröskereszt, Zöld Sziget, Liliom Manufaktúra, GasztRobi, Bényei Erika, Hegyi Dénesné, Salgáné Kósik Anikó. Ennek állomásai voltak, melyeket mindegyikünk végiglátogatott:
 
1. vérnyomás mérés, vércukor mérés, testtömegindex mérés, életmód tanácsadás
2. hallásvizsgálat 
3. elsősegélynyújtás A-Z                          
4. környezetbarát háztartás                     
5. grafológia
6. kézműves- és gyógyszappanok           
7. házi reform gyors ételek                        
8. gyógynövények, természetgyógyászat 
9. energizálás, térharmonizáció, mobiltok 
10. Bach-virágterápia, számmisztika           
 
Minden programelemben az adott téma szakértői, szakemberei a legjobb tudásuk szerint tevékenykedtek érdekünkben.
 
 
 
A hallásvizsgálat második alkalommal szerepelt ezen a Könyvtári Egészségnapon és a Pannónia halláscentrum segítségével valósult meg. Ennek eredményeként mindenki számítógépes értékelést kapott hallása állapotáról. A vérnyomás-, vércukor- és testtömegindex mérés, életmód tanácsadás a Bugát Pál Városi Kórház- és Rendelőintézet szakembereinek aktív szakértői munkájával folyt. Szükség esetén mindkét helyen egyből konkrétan megbeszélésre került a kölcsönös kapcsolatfelvétel is.
 
A különböző programhelyekre jellemző volt, hogy a mérés, az elméleti és gyakorlati, szóbeli tanácsadás mellett írott anyaggal, prospektusokkal is ellátták az Idősek Klubja minden iránt érdeklődő tagjait. Ezekből, valamint a különböző szakkönyvekből bőséges és kielégítően alátámasztott információt kaphattunk minden vélt vagy valós problémánkról, betegségünkről.
 
A klubtagok ismét képet kaphattak arról, hogy a tavalyi három Egészségnapon megállapítottak elősegítették-e az akkor felmerült gondok és problémák kiküszöbölését.
 
A vizsgálatoknál és tanácsadásoknál bizony kiderült, hogy az idős- és szépkorúakat a korábbi aktív munkával eltöltött évek maradandóan károsították, megviselték. Ennek a következményei a jelenlegi egészségi állapotukra maradandóan kihatottak. Az egészségnapi felmérések megmutatták, hol a baj, és a szakemberek tanácsaikkal segítették ezeknek a csökkentését.
 
Összehasonlítva az Egészségnapok eredményeit, sajnos zömmel azt kellett megállapítani, hogy a felmerült gondok és problémák továbbra is fennállnak.
 
Érdekesség volt, hogy itt találkoztunk – előzetes megbeszélés nélkül – a Gyöngyössolymosi Nyugdíjas Klub tagjaival, akikkel korábban szoros  – mára sajnos fellazult – együttműködésben voltunk. A kötetlen beszélgetés során megtudtuk, hogy a mi aktivitásunk vonzotta őket a Könyvtári Egészségnapra, az  „Egészséges Könyvtárba”.
 
A XI. Országos Könyvtári Napok keretében a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtárban – tavalyinál lényegesen nagyobb választékkal és színvonalon –  megrendezett „Egészségnapon Egészséges Könyvtárban” mottójú rendezvényen különböző tapasztalatokkal gyarapodva, jól éreztük magunkat. Úgy éreztük, megérte ismét elmenni és ellenőriztetni egészségi állapotunkat.
 
A Gyöngyösi Városi Televízió akkor számolt be a rendezvényről, amikor a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja aktív tagjai a különböző vizsgálati helyeken voltak, ezért minket – is – lehetett látni a riportban. Az anyag adásba a GYVTV napi „Aktuális” című műsorban került.
 
Összességében a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja érdeklődő tagjai – a klubtagság zöme – tartalmasan és jól szórakozott a Klub Idősek Világnapi rendezvényeit kiegészítendő – október havi –  programsorozatba illő programon.
 
Borsi Miklós
klubtag
Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja
 

További hírek

  Többdiplomás nőknek keres takarítói munkát Demszky Gábor
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Állítólag nettó 385 ezer a magyar átlagkereset
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Orbán Ráhel egyetemi ismerősei is jól jártak
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Lázár János kinyírta Budapest jövőjét
2023. 09. 11. 09:40 hirhatar.hu
  Pintér nyomozókat toboroz kiemelt fizetésért
2023. 09. 11. 09:40 hirhatar.hu
  Tiborcz István letarolta a Svábhegyet új elitklubja körül
2023. 09. 11. 09:40 hirhatar.hu
  Az igazgató sem tudja, miként kerültek az Orbán-idézetek az iskola falára
2023. 09. 03. 10:33 hirhatar.hu
  „Ezek orkok” – Mészáros Lőrincről is nyilatkozott Pesty László
2023. 09. 03. 10:33 hirhatar.hu
  A Hitlerrel lepaktáló Horthyt dicsőíti Lázár
2023. 09. 03. 10:33 hirhatar.hu
  Végelszámolás vár Rákay Philip vállalkozására
2023. 08. 24. 17:41 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport