GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR - Március 15. - az Idősek Klubja is felelevenítette az eseményeket

GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR
   
 2019.03.23.
 Szombat
Ma Beáta napja van.
Holnap Emőke napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 03. 23. 21:41     


Március 15. - az Idősek Klubja is felelevenítette az eseményeket
A Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagjai – mint minden nemzeti ünnepről – idén is megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetéről. A Klub három legfiatalabb – 60 éves – tagja elevenítette fel a 169 évvel ezelőtt történteket.

A felkészülés során a Klub hölgy tagjai – gondozói segítséggel – nemzeti színű zászlókat és kokárdát készítettek. Tekintettel felszereltségünkre a felhangzó – alapvető – zeneszámokat pendrivon gyűjtöttük össze.

 

A megemlékezés a Himnusz hangjaival kezdődött, melyet az idősek- és szépkorúak feszesen állva együtt énekeltek a laptopról szóló kórussal. A narrátor ezután pedig folyamatosan ismertette a történteket:

 

Egy egyetemi csoport, amelyet ma már egyetemlegesen márciusi ifjaknak nevezünk, társadalmi-politikai reformjaival a polgári átalakulás megindítója volt 1848. március 15-én. Elméleti és gyakorlati tevékenységük mára a nemzeti identitás kimozdíthatatlan alapköve lett.

 

Ennek a mintegy 250 főre tehető fiatalokból álló csoportnak a tevékenysége a nemzeti mitológia alapvető részévé vált, mely az 1848-as európai forradalmi hullámból egyedüliként jutott el a politikai átalakulástól a sikeres katonai ellenállásig.

 

1848. március 15-én a Pilvax kávéházban reggel 8 óra körül Jókai Mór felolvasta az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontú óhajtást, mely természetesen az ünnepségen is elhangzott.

 

 

Ezek után Petőfi Sándor a kávéházban elszavalta a Nemzeti dalt, mely szintén és természetesen az megemlékezésen elhangzott.

 

 

 

Irinyi József és Petőfi Sándor még négy alkalommal megismételték ezen fellépésüket a Budapesten tanuló egyetemisták előtt. Ezután történt, hogy a sajtószabadság nevében a Landerer és Heckenast nyomdában gyorssajtón kinyomtatták magyarul és németül. Ezek voltak a szabad sajtó első termékei. A szüntelenül növekvő tömegben szétkapkodták a nyomatokat és megállapodtak abban, hogy délután a sajtói miatt államfogságban levő Táncsics Mihály kiszabadítására mennek.

 

Délután 3 órakor a Múzeum téren röpgyűlést tartottak, majd a városházára mentek és elfogadtatták követeléseiket. Délután fél 5 körül a tömeg átment Budára és a helyhatósági épület udvarán összegyűlve kiállt jogai mellett.

 

A Helytartótanács beleegyezett az alábbi pontokba:
1. Táncsics kiadatása
2. Cenzúra eltörlése
3. Sajtóbíróságnak a nép közüli választása

 

Egyúttal kimondta, hogy a katonaságot csak abban az esetben fogja kirendelni, ha azzal maga a nép saját célja rendes kivitelezésére kívánna rendelkezni.

 

Zichy Ferenc, a helytartótanács elnöke azonnal szabadon bocsátotta Táncsicsot, akinek a hintóját a tömeg húzta át Budáról Pestre, a Nemzeti Színházhoz. Itt Bajza József aligazgató eleget tett a nép követelésének és teljes kivilágítással előadták a Bánk bánt. A színészek nemzeti színű kokárdákkal léptek a színpadra. Egressy Gábor a Nemzeti dalt szavalta, és az énekkar énekelte hozzá a Himnuszt és a Szózatot. A közönség a Rákóczi-induló hangjaira oszlott el.

 

A kifejlődött és másfél évig tartó szabadságharc csúcspontján több mint félmillió ember, 170.000 gyengén felfegyverzett és kiképzett, nem utolsó sorban a császári hadsereg egykori főtisztjei által vezetett magyar sereg állt szemben a külföldi intervencióra behívott és egyesült cári és császári had 370.000 jól kiképzett katonájával. Ezen hadseregek általi háborús cselekmények, talán még magának a polgári forradalomnak az eredményeit is felülmúlóan, máig elemzett és vitatottak közé tartozik a történészek között.

 

Gyakorlatilag az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is. Mind a márciusi ifjak cselekedetei és tervei, mind a honvédség tevékenysége számos művészeti alkotást ihlettek meg színpadon és filmen.

 

A Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja ünnepi megemlékezésének „hagyományos” része a Szózat hangjaival zárult. Ezt is együtt énekelte minden klubtagunk a laptopról szóló kórussal – lehetőség szerinti – feszes állásban. Ezután a Rákóczi-induló hangjára az idős- és szépkorú klubtagok nemzeti színű zászlókkal díszítették fel a Klub bevezető útját.

 

Összességében a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagjai méltóan megemlékeztek a 169 éve kirobbant forradalom- és szabadságharc mozzanatairól.

 

Borsi Miklós
klubtag
Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja


További hírek

  Médiacézárok: Rogán Cecília és Sarka Kata felvásárolta Kasza Tibi bulvárlapját
2019. 03. 22. 15:01 hirhatar.hu
  A polgármester mindösze egy bábfigura - a NER-cunami és az üzleti érdek mindent visz Keszthelyen
2019. 03. 22. 15:01 hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinc méltó helyére került egy feketelistás kelet-(balkán)európai rangsorban is
2019. 03. 22. 15:00 hirhatar.hu
  Egészségügyi válsághelyzet kihirdetését követeli a DK
2019. 03. 21. 13:44 hirhatar.hu
  Nyolc hónap letöltendő börtönbüntetés a baltával agyonvert kutyáért
2019. 03. 21. 09:53 hirhatar.hu
  Ha egy üzlet beindul: Orbán után Kövért is szénné alázták
2019. 03. 21. 09:53 hirhatar.hu
  Csirkebél jóslások és a néppárti sziklák szülte egér: bár puhára, de pofára esett Orbán
2019. 03. 20. 19:00 hirhatar.hu
  Sokk a színházi szakmában – botrány, tiltakozás az idei politikaszagú díjazottak miatt
2019. 03. 20. 10:29 hirhatar.hu
  Büntet, kitilt, morog – Kövér László és az ámokfutás
2019. 03. 20. 10:29 hirhatar.hu
  Két és félmilliárdot fizetne a Fidesz Lamperth Mónika fejéért
2019. 03. 19. 10:44 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport