GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR - Március 15. - az Idősek Klubja is felelevenítette az eseményeket

GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR
   
 2022.08.16.
 Kedd
Ma Ábrahám napja van.
Holnap Jácint napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 03. 23. 21:41     


Március 15. - az Idősek Klubja is felelevenítette az eseményeket
A Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagjai – mint minden nemzeti ünnepről – idén is megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetéről. A Klub három legfiatalabb – 60 éves – tagja elevenítette fel a 169 évvel ezelőtt történteket.

A felkészülés során a Klub hölgy tagjai – gondozói segítséggel – nemzeti színű zászlókat és kokárdát készítettek. Tekintettel felszereltségünkre a felhangzó – alapvető – zeneszámokat pendrivon gyűjtöttük össze.

 

A megemlékezés a Himnusz hangjaival kezdődött, melyet az idősek- és szépkorúak feszesen állva együtt énekeltek a laptopról szóló kórussal. A narrátor ezután pedig folyamatosan ismertette a történteket:

 

Egy egyetemi csoport, amelyet ma már egyetemlegesen márciusi ifjaknak nevezünk, társadalmi-politikai reformjaival a polgári átalakulás megindítója volt 1848. március 15-én. Elméleti és gyakorlati tevékenységük mára a nemzeti identitás kimozdíthatatlan alapköve lett.

 

Ennek a mintegy 250 főre tehető fiatalokból álló csoportnak a tevékenysége a nemzeti mitológia alapvető részévé vált, mely az 1848-as európai forradalmi hullámból egyedüliként jutott el a politikai átalakulástól a sikeres katonai ellenállásig.

 

1848. március 15-én a Pilvax kávéházban reggel 8 óra körül Jókai Mór felolvasta az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontú óhajtást, mely természetesen az ünnepségen is elhangzott.

 

 

Ezek után Petőfi Sándor a kávéházban elszavalta a Nemzeti dalt, mely szintén és természetesen az megemlékezésen elhangzott.

 

 

 

Irinyi József és Petőfi Sándor még négy alkalommal megismételték ezen fellépésüket a Budapesten tanuló egyetemisták előtt. Ezután történt, hogy a sajtószabadság nevében a Landerer és Heckenast nyomdában gyorssajtón kinyomtatták magyarul és németül. Ezek voltak a szabad sajtó első termékei. A szüntelenül növekvő tömegben szétkapkodták a nyomatokat és megállapodtak abban, hogy délután a sajtói miatt államfogságban levő Táncsics Mihály kiszabadítására mennek.

 

Délután 3 órakor a Múzeum téren röpgyűlést tartottak, majd a városházára mentek és elfogadtatták követeléseiket. Délután fél 5 körül a tömeg átment Budára és a helyhatósági épület udvarán összegyűlve kiállt jogai mellett.

 

A Helytartótanács beleegyezett az alábbi pontokba:
1. Táncsics kiadatása
2. Cenzúra eltörlése
3. Sajtóbíróságnak a nép közüli választása

 

Egyúttal kimondta, hogy a katonaságot csak abban az esetben fogja kirendelni, ha azzal maga a nép saját célja rendes kivitelezésére kívánna rendelkezni.

 

Zichy Ferenc, a helytartótanács elnöke azonnal szabadon bocsátotta Táncsicsot, akinek a hintóját a tömeg húzta át Budáról Pestre, a Nemzeti Színházhoz. Itt Bajza József aligazgató eleget tett a nép követelésének és teljes kivilágítással előadták a Bánk bánt. A színészek nemzeti színű kokárdákkal léptek a színpadra. Egressy Gábor a Nemzeti dalt szavalta, és az énekkar énekelte hozzá a Himnuszt és a Szózatot. A közönség a Rákóczi-induló hangjaira oszlott el.

 

A kifejlődött és másfél évig tartó szabadságharc csúcspontján több mint félmillió ember, 170.000 gyengén felfegyverzett és kiképzett, nem utolsó sorban a császári hadsereg egykori főtisztjei által vezetett magyar sereg állt szemben a külföldi intervencióra behívott és egyesült cári és császári had 370.000 jól kiképzett katonájával. Ezen hadseregek általi háborús cselekmények, talán még magának a polgári forradalomnak az eredményeit is felülmúlóan, máig elemzett és vitatottak közé tartozik a történészek között.

 

Gyakorlatilag az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is. Mind a márciusi ifjak cselekedetei és tervei, mind a honvédség tevékenysége számos művészeti alkotást ihlettek meg színpadon és filmen.

 

A Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja ünnepi megemlékezésének „hagyományos” része a Szózat hangjaival zárult. Ezt is együtt énekelte minden klubtagunk a laptopról szóló kórussal – lehetőség szerinti – feszes állásban. Ezután a Rákóczi-induló hangjára az idős- és szépkorú klubtagok nemzeti színű zászlókkal díszítették fel a Klub bevezető útját.

 

Összességében a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagjai méltóan megemlékeztek a 169 éve kirobbant forradalom- és szabadságharc mozzanatairól.

 

Borsi Miklós
klubtag
Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja


További hírek

  Pénzmosodának nézték Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília profitbányáját
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tuzson Bence szerint a „bacon” szó a Bakonyból ered
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tovább csökken a Fidesz támogatottsága
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Valótlanul vádolták a DK-s politikust – kíméletlen helyreigazítást kellett közölnie a 168.hu portálnak
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  Az ész megáll – kis közéleti színes hír
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  A gyerekeik jövője miatt aggódnak – már 50 000-en bejelentkezek a Kossuth téri tüntetésre
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  Az élet mégis szép, kezdődik a Sziget!
2022. 08. 09. 19:33 hirhatar.hu
  Legnagyobb terület – legkedvezőbb áron – 2.
2022. 08. 08. 10:22 hirhatar.hu
  Diktatúrában nem táncikálunk
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu
  Jóléti vízfelületként bevezették a Balatont a jegybank balatonakarattyai konferenciaközpontjához
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport