GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR - Palóc emlékek között a gyöngyösi Idősek Klubja tagjai

GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR
   
 2019.03.23.
 Szombat
Ma Beáta napja van.
Holnap Emőke napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 11. 08. 20:16     


Palóc emlékek között a gyöngyösi Idősek Klubja tagjai
Az ENSZ 46. Közgyűlése 1991 decemberében nyilvánította minden év október 1-jét az Idősek Világnapjává. Azóta – legalább – ezen a napon megkülönböztetett figyelem irányul a világon az idősek és szépkorúak felé. Gyöngyösön, a Visonta úti Idősek Klubjában – tekintettel a 25 éves évfordulóra –, az októberi hónap kiemelkedő a klubszintű megmozdulások terén.

 
Ekkor hetente több kulturális elfoglaltság volt és van szervezve az ellátottak számára, mint például kirándulás, múzeum- és kiállítás-látogatás, különböző tárlatok megtekintése, Sóbarlang látogatás, Pihenőparkunkban bográcsozás és szalonnasütés, Egészségnap, Műveltségi Vetélkedő, valamint a Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ Mátra Művelődési Központja rendezvényein való részvétel.
 
Ezen rendezvények közé tartozik a Palóc Néprajzi Magángyűjtemény, valamint a Palóc Baba Kiállítás megtekintése. Tekintettel arra, hogy ezek Mátrafüreden találhatóak, a tagság megmozdulása a Klub kisebb kirándulásának is felfogható volt. Ebből adódóan – ezúttal a költséghatékonyság jegyében – igaz, egy átszállással, de VOLÁN buszjáratokkal utaztunk alig fél órát úti célunkhoz. Számunkra lényeges volt az említett költséghatékonyság, mert nem kellett drága összegért külön buszt bérelni, hiszen az idős- és szépkorú tagság gyakorlatilag ingyen utazhatott, közlekedhetett.
 
A gyűjtemény első terme – a számtalan elismerésben részesült – Lovászné Juhász Rita népviselet-készítő művész keze munkáját dicséri. A 29 db palóc baba az egykor ünnepi- és hétköznapi viseletek autentikus keresztmetszetét adják. Nógrád- és Heves-megyei viseletek mellett a Borsod- és Gömör-megye néprajzi kultúráját is bemutatják a kiállított műremekek.
 
A klub tagjai először hitetlenkedve nézték a színes kavalkádot és csak a tárlatvezető hangja zökkentett vissza a valóságba, mely szerint a babák hiteles és korhű, arányos másolatai az egykoron viselt ruháknak.
 
A kiállítás második termében – a szintén számtalan elismerésben részesült – Szakácsné Mészáros Magda népi iparművész gyűjteményét tekintettük meg. Több mint 100 településről származó alkotások kiemelkedő darabjai a szőttesek, textíliák, sátorlepedők. Ezeket a darabokat az idősek- és szépkorúak – életkorukból adódóan –  már ismerős tárgyakként nézték meg és bizony megállapították: a gyűjtemény valósághű tartalma már az Idősek Klubja tagjai unokáinak ismeretlenek.
 
Külön érdekesség, hogy mindkét gyűjtemény, illetve kiállítás anyagát a Néprajzi Múzeum védetté nyilvánította.
 
A Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Palóc Baba Kiállítás vendégkönyvében is hangot adtunk csodálatunknak, elismerésünknek. Jó és érdekes – múltat idéző hangulatú – délelőttöt töltöttünk el Mátrafüreden, amit szokásos csoportképpel tettünk teljessé.
 
 
 
Természetesen a visszautat is VOLÁN buszjárattal tettük meg – ezúttal egy kicsit hosszabb időtartamban – mert éppen nem volt helyi járatú csatlakozásunk.
 
Összességében a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja érdeklődő tagjai tartalmasan és jól szórakoztak. Az idősek- és szépkorúak – a Klub Idősek Világnapi rendezvényeit kiegészítve – örömmel idézték fel életükben egykoron meghatározó szereppel bíró autentikus öltözeteket...
 
Borsi Miklós
klubtag
Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja
 

További hírek

  Médiacézárok: Rogán Cecília és Sarka Kata felvásárolta Kasza Tibi bulvárlapját
2019. 03. 22. 15:01 hirhatar.hu
  A polgármester mindösze egy bábfigura - a NER-cunami és az üzleti érdek mindent visz Keszthelyen
2019. 03. 22. 15:01 hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinc méltó helyére került egy feketelistás kelet-(balkán)európai rangsorban is
2019. 03. 22. 15:00 hirhatar.hu
  Egészségügyi válsághelyzet kihirdetését követeli a DK
2019. 03. 21. 13:44 hirhatar.hu
  Nyolc hónap letöltendő börtönbüntetés a baltával agyonvert kutyáért
2019. 03. 21. 09:53 hirhatar.hu
  Ha egy üzlet beindul: Orbán után Kövért is szénné alázták
2019. 03. 21. 09:53 hirhatar.hu
  Csirkebél jóslások és a néppárti sziklák szülte egér: bár puhára, de pofára esett Orbán
2019. 03. 20. 19:00 hirhatar.hu
  Sokk a színházi szakmában – botrány, tiltakozás az idei politikaszagú díjazottak miatt
2019. 03. 20. 10:29 hirhatar.hu
  Büntet, kitilt, morog – Kövér László és az ámokfutás
2019. 03. 20. 10:29 hirhatar.hu
  Két és félmilliárdot fizetne a Fidesz Lamperth Mónika fejéért
2019. 03. 19. 10:44 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport