GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR - Szépkorúak vers- és prózamondó találkozója Gyöngyösön

GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR
   
 2019.06.26.
 Szerda
Ma János napja van.
Holnap László napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 04. 26. 19:03     


Szépkorúak vers- és prózamondó találkozója Gyöngyösön
A Föld összes országában megemlékeznek valamilyen módon a kulturális életük szereplőiről és azok műalkotásairól. Ilyen megemlékezés a Magyar Költészet Napja, amely Magyarországon 1964-től kezdődően április 11-én, József Attila születésnapján kerül megrendezésre, aki korának és korunknak maradandót alkotva került be a halhatatlan költők közé.

 
A Magyar Nyelv Hete – minden év áprilisi időponttal - 1967-től kapcsolódik hozzá. Ebből az alkalomból irodalmi emlékestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és előadó versenyekkel, valamint előadásokkal tisztelegnek a magyar líra előtt. A különböző rendezvényeken költők művei szerepelnek, melyeket hivatásos és amatőr előadók tolmácsolnak a hallgatóságnak.
 
2014-ben hagyományteremtő szándékkal elindult és nyugdíjasok között való megemlékezést következő évben is a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja rendezte. Idén – április 18-án - a gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Idősek Bentlakásos Otthona vette át a szervezést és Szépkorúak vers- és prózamondó találkozóját rendezett.
 
A találkozó mottója: 
”A költészet a lélek ünnepe. 
A szabadság végtelenje. 
Csoda és titok.”
Simai Mihály
 
Meghívásuknak eleget téve ezen a rendezvényen megjelent és aktívan szerepelt a Gyöngyöspatai Nyugdíjas Klub, Gyöngyös, Visonta út Idősek Klubja – a házigazdákkal együtt összesen 20 fő. Tekintettel arra, hogy közönség is volt, - mintegy 60 ember előtt szerepeltek/szerepeltünk - a József Attila 111. születésnapját, valamint az 50. Magyar Nyelv Hetét verssel és prózával köszöntő idősek és szépkorúak.
 
Az előadásra nagy igyekezettel készülők, a férfi 89 éves doyen Murányi István, Pista bácsi vezetésével a tőlük/tőlünk telhető legmagasabb szinten adták/adtuk elő legkedvesebb verseiket. Minden előadó az adott gondozó segítségével készült fel s ennek következtében a felkészítők még izgatottabbak voltak nálunk. Ezt még fokozta, hogy az eseményről riportot, tudósítást készített a Gyöngyösi Városi Televízió is. Akkor pedig a feszültség a tetőpontra hágott, amikor kiderült, szakavatott bizottság fogja értékelni a találkozóan elhangzottakat. A Lovász Béláné (Vachott Sándor Városi Könyvtár helyismereti és zenei gyűjteményi vezetője), Püspöki Győző (drámapedagógus, Gyöngyös Város Kultúrájáért 2014. évi kitüntetettje), Pálosi Györgyné (művelődés szervező, Gyöngyöstarján) alkotta testület szakképzettségüknek megfelelően minden résztvevőt külön értékelt a rendezvény végén.
 
A feszültséget oldandó, minden vers- és prózamondó előtt a kommentátor szájából elhangzott az előadó ars poeticája: miért választotta az adott verset…
 
A rendezvény Maka Piroska KHSZK. Igazgató bevezetőjével kezdődött, amihez jól harmonizált a gyöngyöspatai klubtagok hagyományőrző ruhában történő népdal előadása. Ezután az előadói létszámot két részre osztva kerültek előadásra a kiválasztott művek. A jól megrendezett találkozóra jellemző volt az előadókról való gondoskodás, mindenki a saját szereplése után kapott frissítőt, valamint a szünetben lehetőség nyílt aprósütemény és további frissítő elfogyasztására.
 
Ezen a rendezvényen nem az éles harc, hanem a költészet eszközeivel mutatták be az előadók a művészi képességeiket. Feltétlenül meg kell említenem, hogy egyetlen versmondó sem hibázott, avagy sült bele mondanivalójába, valamint volt aki teljesen fejből mondta el az általa favorizált művet.
 
 
Nem voltak vesztesek, csak győztesek – akik mindhárom szervezeti egység tagjai által elmondott művek hatására, ritkán tapasztalható esztétikai élményben részesültek. Ennek elismerésére a gyöngyösi Idősek Bentlakásos Otthona mint rendező, minden egyes előadó számára emléklapot és ajándéktárgyakat adományozott. Ezeket a bizottság elnöke, Püspöki Győző – rövid értékeléssel – valamint a rendező Idősek Bentlakásos Otthona, Intézményegység vezetője, Nagyné Lőrincz Andrea adta át. Természetesen a legjobbat - a gyöngyöspatai Idősek Klubja tagját -, Kiss Lászlót kiemelte, és dedikált könyv különdíjban részesítette a szakmai zsűri.
 
Maka Piroska Igazgató zárszavából kiderült, hogy a gyöngyösi, Kistérségi Humán Szolgáltató Központ az elkövetkezőkben a Szépkorúak vers- és prózamondó találkozóját szeretné kiterjeszteni járási, megyei szintű – gyöngyösi helyszínű – rendezvénnyé.
 
Véleményem szerint a gyöngyösi, Visonta úti Idősek Klubja csapata kitett magáért, méltóképpen képviselte a többi klubtagot. Külön kiemelendő, hogy a klubtagok – 6 férfi és 2 nő összetételű - teamje hozzájárult ahhoz, hogy a találkozón fele-fele arányban oszoljon meg a nemek aránya.
 
Én úgy érzem, hogy megadva a művészeti eseménynek a megfelelő tiszteletet, az idősek és szépkorúak méltóképpen ünnepelték meg a 111. Magyar Költészet Napját és az 50. Magyar Nyelv Hetét.
 
Borsi Miklós
klubtag
Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja
 

További hírek

  Az istenhívő Márki-Zay Péter szerint a gyerek verve – is - jó
2019. 06. 25. 13:44 hirhatar.hu
  A Liget-projekt és a MOL-torony építésének leállítását kéri az UNESCO
2019. 06. 25. 13:44 hirhatar.hu
  Nem ajánlja Gyurcsány Karácsonyt - a DK feljelentést tesz választási csalás miatt
2019. 06. 25. 13:44 hirhatar.hu
  A szakmában alig jegyzett „kurultájossal” számoltatnák fel a Természettudományi Múzeumot
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Magasról tojtak a nézők a 60 milliónyi közpénzzel kitömött Rogánné-féle húsmustrára
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Sir Elton John becsületrendet kapott Macrontól
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Budapest sorsa marad, hogy együtt éljen a bűnnel és az alvilággal...?
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Egy tonna kukoricát nyerhet az a gazda, akinél a legtöbb füsti fecske fészkel
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Még hogy nem szereti a sajtót a kormány: 4 csillagos szállodában 3 napig masszírozta a kiválasztottakat
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinc már rég fente rá a fogát - eladják a Gellért Szállót
2019. 06. 22. 14:41 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport