GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR - Természetes csodaszer - Méhek Napja Gyöngyösön

GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR
   
 2022.08.16.
 Kedd
Ma Ábrahám napja van.
Holnap Jácint napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 05. 11. 20:04     


Természetes csodaszer - Méhek Napja Gyöngyösön
A Méhek Napját 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének, illetve jogutódjának, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kitartó kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése.

 
Tekintettel az Anyák Napi rendezvényekre, idén néhány nappal előbb került megrendezésre a gyöngyösi Méhek Napja. A GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központban ezen a napon különböző módon várták a méhészek az érdeklődőket. Idén harmadszor is kilátogattak a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagjai is a 14. alkalommal megrendezett bemutatóra.
 
Itt a Mátraaljai Méhészek Egyesülete méhészeti termékek és eszközök bemutatójával, valamint kóstolóval várta az érdeklődőket. Külön rajzpályázattal, színpadi meglepetés-műsorral várta az óvodásokat, általános iskolásokat.
 
Nagy érdeklődéssel vártuk a rendezvényt, mert az egészről csak annyi ismeretünk volt, amit a tavaly csoportosan kilátogató klubtagjaink el tudtak mondani. Ez annyira pozitív, jó volt, hogy még többünknek a figyelmét felkeltette, így elhatároztuk újból csoportosan a kiállítás megtekintését.
 
Érdekelt minket minden: a méhek élete, a méz készülése és készítése, a Méhek Napja és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, valamint a Mátraaljai Méhészek Egyesülete története. Miután ilyen irányú tudásszomjunkat kielégítettük – a minket legjobban érdeklő és érintő téma - a méz hatása a napi életünkre - kiállítás felé orientálódtunk. Itt megismerkedtünk a különböző fajta mézekkel és az egyes fajták egymástól eltérő gyógyító, avagy szépítő hatásával. Az ismeretek tárháza minden klubtagunknál sok tudnivalóval bővült, amit jól kiegészített a különböző mézfajták kóstolási lehetősége is. Néhányunknak annyira megjött a kedve a mézfogyasztás iránt, hogy még a helyszínen, azonnal vásároltunk is belőle.
 
 
 
Nagyon érdekes és üdítő színfolt volt Gyöngyös Város óvódásai és általános iskolásainak a méhekkel kapcsolatos verse, rajza, festménye, applikációja. Ezek hűen tükrözték a gyerekek életkornak megfelelő elképzelését/tudását a méhekről, avagy mézről. A – főként – Nekik szóló rendezvénynek köszönhetően a tudásuk, ismeretanyaguk bővült. Érdeklődésükre jellemző, hogy 180 művük került kiállításra, melyből 20 alkotást Külön-díjban részesített a zsűri. Ebből nyilvánvalóan adódik, hogy jövőre az óvodások és általános iskolások még több és sokoldalúbb „művek” alkotóiként fognak szerepelni a gyöngyösi Méhek Napján. Erre biztosan jól ösztönzi őket az a tény, hogy minden egyes „alkotó” kisgyerek apróbb ajándékot kapott egy zenés – meséket felidéző koncert – után.
 
Feltétlenül idekívánkozik az a mondás; „Minden ember az élete végén gyerekké válik” – így a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja jelenlévő tagjai együtt énekelték a gyerekekkel az egyes – TV mese – számokat.
 
Mi, klubtagok nem ragadtunk le a Méhek napi rendezvényeken, hanem megtekintettük a Megyei Óvodás Rajzkiállítást is. Az itt kiállított 136 mű 40 óvodából érkezett és a kisgyerekek saját elképzeléseit tükrözték a 4 évszakról.
 
A kíváncsi klubtagok még ezzel sem érték be, és megtekintették dr. Erdei Antal ásványfotó kiállítását. Ezen az amatőr fotográfus 2015-óta készített 45 fényképén át megismertük a különböző ásványokat. A különböző helyekről – elsősorban bányákból – származó ásványok színes fényképei mindenkinek az elméleti ismeretanyagát gazdagították. Néhány ásvány annyira különleges volt, hogy gyakorlatban is kiállították – amellyel az érdeklődő klubtagok gyakorlati ismereteit is gyarapíthatták.
 
A rendezvény végén természetesen nem maradhatott el a szokásos csoportkép sem. Mindnyájan megállapítottuk: idén is kár lett volna kihagyni a kóstolóval egybekötött bemutatót, a kiállítást, a Méhek Napját… Összességében a gyöngyösi Méhek Napján a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja érdeklődő – tagjai tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodva töltötték el ezt a délelőttöt a Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Alapítvány berkein belül működő Mátra Művelődési Központban.
 
A Klubban gondozóink a "bevált gyakorlaton ne változtass!" elvet gyakorolták, és ismét a számítógép újabb alkotó alkalmazásával leginkább virágos és méhecskés kifestőket nyomtattak. Ezeket nagy örömmel vettük birtokba és kezdtük el kiszínezni, kifesteni.Ez az elfoglaltság „kitartott” a rossz, szeszélyes időjárású héten.
 
Így teremtettünk – jövőre is követni való - hagyományt a Méhek Napjából Méhek Hetét tartva.
 
Borsi Miklós
klubtag
Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja
 

További hírek

  Pénzmosodának nézték Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília profitbányáját
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tuzson Bence szerint a „bacon” szó a Bakonyból ered
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tovább csökken a Fidesz támogatottsága
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Valótlanul vádolták a DK-s politikust – kíméletlen helyreigazítást kellett közölnie a 168.hu portálnak
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  Az ész megáll – kis közéleti színes hír
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  A gyerekeik jövője miatt aggódnak – már 50 000-en bejelentkezek a Kossuth téri tüntetésre
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  Az élet mégis szép, kezdődik a Sziget!
2022. 08. 09. 19:33 hirhatar.hu
  Legnagyobb terület – legkedvezőbb áron – 2.
2022. 08. 08. 10:22 hirhatar.hu
  Diktatúrában nem táncikálunk
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu
  Jóléti vízfelületként bevezették a Balatont a jegybank balatonakarattyai konferenciaközpontjához
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport