GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR - Tornászik a gyöngyösi Idősek Klubja

GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR
   
 2019.01.23.
 Szerda
Ma Zelma napja van.
Holnap Timót napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 05. 23. 20:13     


Tornászik a gyöngyösi Idősek Klubja
Régi vágya és kívánsága volt a Gyöngyös, Visonta utcai Idősek Klubja tagjainak rendszeres mozgás gyakorlati végrehajtása. Ez 2016-ban teljesült, mert rendszerességgel bevezetésre került gyógytorna mint foglalkozás. Először csütörtöki, majd pénteki napokon szakképzett gyógytornász foglalkozik a klub tagjaival, amit esetenként kiegészít gondozóink által tartott torna.

Jellemző, hogy mennyire kívánjuk ezt a foglalkozási módot: a klub tagjai – a lehetőségek figyelembevételével – félrerakják a napi megoldandó problémáikat és kifogásaikat; nagy létszámmal vesznek/veszünk részt a gyógytornán. Magas szintű a várakozás és az elvárás; gyakorlatban a pénteki napokon az idő előre haladtával az ablakból figyeljük a gyógytornász érkezését. Amikor meglátjuk, felbukkan, minden elkezdett társasjáték, TV nézés, beszélgetés abbamarad és átrendeződik társalgónk a tornához. Még a legfanatikusabb – ulti, römi – kártyajátékosok, avagy „zsugabubusok” is részt vesznek a foglalkozáson.

 

 

 

A klubélet részévé vált a rendszeres mozgás. Az eddigi foglalkozások megmutatták, hogy mennyire és mekkora szüksége van a mozgásra még az idős és szépkorú embereknek is. A különböző gyakorlatok végrehajtása átmozgatja ízületeinket, izmainkat. Az életkornak és állapotnak megfelelően, ülve végrehajtott foglalkozások folyamán vált nyilvánvalóvá minden mozgáshiány okozta tünet és annak kiküszöbölésének szükségessége. Bizony, van több olyan mozgáselem, amelyet – 1 év után még mindig –  nehezen tudunk teljesíteni, s ez kortól, nemtől független. A betokosodott, elsorvadt, elfáradt izmok, valamint ízületek nehezen engedelmeskednek, de azért minden gyakorlat végül eredményes, sikeres teljesítéssel zárul.

 

A gyakorlatok végrehajtásakor nem érvényesül a szlogen: „Az idősebbek előbb is abbahagyhatják.” (Esti TV Torna). Pont a szépkorúak járnak elöl példamutatás terén a mozgás során.

 

 

 

A tavalyi III. Mátrai Bornapok, III. Mátrai Borvirtuson elért 5. helyezésünk predesztinálja a klubtagokat az aktív(abb) mozgásra. Ennek az eredménynek fényében már akkor elhatároztuk a következő (idei) Bornapokon való ismételt és aktív részvételünket. Megfogadtuk, hogy még többet fogunk edzeni és gyakorolni rá, amit időben el fogunk kezdeni és gondozói segítséggel végrehajtani. Így fog a jövőben is érvényesülni a mondás: „Gyorsabban, magasabbra, erősebben!” (Henri Didon, domonkos páter)

 

Kiválasztottuk az elsősorban technikai és ügyességi számokat – például célba dobás karikával és labdával, puli terelés – és erre célirányosan készültünk fel. Ehhez nagy segítséget nyújtottak az üzemeltető Kistérségi Humán Szolgáltató Központtól – korábban célirányosan – kapott játékok. A mostoha és változó időjárási körülmények miatt elsősorban a Klub teraszán gyakoroltunk, amit néha sikerült változatosabbá tenni a szabadidő-parkunkban való felkészüléssel. Először „csak” a csapattagok gyakoroltak, de nem kellett hozzá sok idő, és minden idős- és szépkorú klubtag meg akarta mutatni ügyességét társainak. A nyilvános felkészülésben nagy ösztönző erővel – sokszor mulatságosan – hatott a szomszédban levő, Visonta úti Bölcsőde és Óvoda ifjú tagjainak az érdeklődése. Nagyon jó hangulatot idézett elő a gyakorlatban minden ellátottat megmozgató felkészülés. Sokszor gondoltunk – a felkészülési eredményeket tekintve – arra, hogy az ifjúság ezt mennyivel könnyedebben, természetesebben csinálja.

 

 

 

A vetélkedő erőelemeivel – például rönkhajítás, taliga váltó – nem volt mit tenni, egyszerűen az izmaink és inaink folyamatos tornájával, edzésével, karbantartásával próbáltuk meg elérni a kívánt szintet. Ebben feltétlenül nagy segítségünkre volt az Idősek Klubjában a szakember által rendszeresen levezetett gyógytorna foglalkozás. Természetesen a célirányos felkészülésünk érdekében kikértük a szakember tanácsait és megpróbáltuk őket megfogadva a gyakorlatban végrehajtani.

 

Összességében a gyógytorna foglalkozásokon a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagjai jólesően átmozgatják magukat, és ezért jobban is érezzük magunkat. A teljes klubtagság mindig, valamint folyamatosan várja a következő foglalkozásokat.

 

Borsi Miklós

klubtag

Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja

 


További hírek

  Rendszerváltást!; De hogyan – s főként kikkel
2019. 01. 22. 10:05 hirhatar.hu
  Váratlan ellenzéki siker: a MÁV nem alkalmazza a „rabszolgatörvényt”
2019. 01. 22. 10:05 hirhatar.hu
  Nem zokogunk, de már nem barátok a Jobbik és a Hír TV
2019. 01. 22. 10:05 hirhatar.hu
  Az ügyészség megint a kormány oldalára állt – az ellenzéki képviselők ellen nyomoznak
2019. 01. 21. 17:44 hirhatar.hu
  Egy volt belőle, és most már majd annyi se lesz – rendhagyó búcsú Vajnától
2019. 01. 21. 14:30 hirhatar.hu
  Újabb NER-gyöngyszem a kórházi rohadásról
2019. 01. 21. 12:20 hirhatar.hu
  Kubatov nem akarja Hosszú Katinkát a Ferencváros klubjában látni
2019. 01. 20. 12:24 hirhatar.hu
  Bayer Zsoltot kiütötte a 18 éves diáklány
2019. 01. 20. 12:24 hirhatar.hu
  Meghalt Andy Vajna
2019. 01. 20. 11:55 hirhatar.hu
  Németh Szilárdot vérereklyével díjazták
2019. 01. 19. 15:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport