GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR - Vetélkedve okosodtak az ország idősei

GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR
   
 2022.08.16.
 Kedd
Ma Ábrahám napja van.
Holnap Jácint napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 10. 26. 20:09     


Vetélkedve okosodtak az ország idősei
A Nyugdíjasok Országos Szövetsége – a Pécsi Nyugdíjas Szervezet tagjainak kezdeményezésére – országos szintű műveltségi versenyt szervezett. A vetélkedő célja volt, hogy Magyarország minden tájáról az idősek klubjai, szervezetei és egyesületei megmutathassák a nyilvánosságnak, mire képes a klubtagság. Ebbe beletartozott, hogy a meglévő, de szunnyadó műveltség a felszínre kerüljön.

 
Az Országos Műveltségi Verseny aktív lebonyolítását a Pécsi Nyugdíjas Szervezet vállalta magára, amelynek során a versenyben a 3 fős csapatok számára 2 fordulót szerveztek. Tekintettel arra, hogy a tavaly lebonyolított vetélkedőn a csapatunk 2. helyet szerzett, szinte természetes volt az idei indulásunk.
 
A csapatunk összeállítása az alábbi volt:
– Hegede Zsuzsa gondozó - csapatkapitány
– Müller Katalin - klubtag
– Borsi Miklós - klubtag
 
Az első – selejtező – fordulóban 40 kérdéses tesztlapot kellett kitölteni és beküldeni. A kitöltéshez minden segítség felhasználható volt, így a NYOSZ számítógépes tanfolyamain résztvevők eredményesen szerepeltek. Az Idősek Klubja is eredményesen használta fel Gyöngyös tavaly kiírt pályázatának nyereményeit, a számítástechnikai eszközöket. A Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja csapata az elérhető 40 pontból 37-et szerzett, ezzel bekerült a 6 csapatból álló országos döntőbe.
 
A Nyugdíjasok Országos Szövetsége székházában a döntőt 2016. október 18-án rendezték.
 
Jellemző a példás szervezésre, hogy megérkezés után a csapatok azonnal felfrissülhettek kristályvízzel, teával, forró kávéval, valamint teasüteménnyel. Ez a komfort végig rendelkezésre állt a vetélkedő ideje alatt.
 
Az izgalommal várt megmérettetést nagy profizmussal a Pécsi Nyugdíjas Szervezettől Radnóti Léda (Adél) vezette le az országos vezetőség tagjai technikai segítségével. Külön érdekesség volt, hogy néhány csapat szurkolókat is hozott, akik tőlük telhetően buzdították a csapatukat.
 
A döntő egy 15 kérdéses teszttel kezdődött, amit követett a 12 fordulóból álló – a művészeti és kulturális élet minden terét felölelő – kérdések sorozata.
 
A döntőben nem lehetett használni semmiféle segédeszközt, ezért a különböző kérdésekre adandó helyes válasz nem mindig sikerült a csapatnak. Csapatunk az általános kérdésekben a tőle elvárható szinten szerepelt, azonban a művészeti – pl. szobrászat, kastélyok – kérdésekre esetenként – lexikális ismerethiány miatt – csak ötletszerűen tudtunk válaszolni. Ugyanígy előfordult a csapatunknál a nagy akarás miatti rövidzárlat és kapkodás is, melyek következtében értékes pontokat vesztettünk.
 
A híres festményekkel, irodalommal, valamint mókás és mondókás kérdésekre szerencsénkre azért sikerült ezekben a kategóriákban is pontokat szereznünk. Ugyanígy a helyes válaszainkra értékes pontokat kaptunk általános művészeti kategóriás kérdésekre.
 
A Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja csapata 4. helyezést ért el, amiért a NYOSZ felajánlásával oklevelet, könyvutalványt, valamint a Nyugdíjasok Országos Szövetsége nyomtatott havilapjának – Generációnk című újság – 1 éves előfizetését kaptuk mindhárom versenyzőnknek. Az átadást a Nyugdíjasok Országos Szövetsége elnökasszonya, Némethné Jankovics Györgyi hajtotta végre az ilyenkor szokásos tapstól kísérve.
 
 
Természetesen az Oklevelet hazaérkezésünk után azonnal kifüggesztettük a faliújságunkra. A grátisz kapott Generációnk című újságokat pedig szétosztottuk az Idősek Klubja tagjai között.
 
Tekintettel szereplésünkre, a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagjai már most elhatározták, a legközelebb szervezett műveltségi vetélkedőn is részt kívánunk venni ismét, a művészet, kultúra és a tudomány minden részét ismerő csapattagokból álló teammel.
 
A Nyugdíjasok Országos Szövetsége és a Pécsi Tagszervezet nívósan megszervezte ezt az országos vetélkedőt, mely először nagy nyilvánosságot is kapott. Sajnálatos, hogy a későbbiekben ez az érdeklődés kissé alább hagyott a versenyzők részéről.
 
Összességében minden résztvevő nyugdíjas szervezet idős- és szépkorú tagja jól és eredményesen szórakozott a vetélkedő fordulóin.
 
Borsi Miklós
klubtag
Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja

További hírek

  Pénzmosodának nézték Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília profitbányáját
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tuzson Bence szerint a „bacon” szó a Bakonyból ered
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tovább csökken a Fidesz támogatottsága
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Valótlanul vádolták a DK-s politikust – kíméletlen helyreigazítást kellett közölnie a 168.hu portálnak
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  Az ész megáll – kis közéleti színes hír
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  A gyerekeik jövője miatt aggódnak – már 50 000-en bejelentkezek a Kossuth téri tüntetésre
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  Az élet mégis szép, kezdődik a Sziget!
2022. 08. 09. 19:33 hirhatar.hu
  Legnagyobb terület – legkedvezőbb áron – 2.
2022. 08. 08. 10:22 hirhatar.hu
  Diktatúrában nem táncikálunk
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu
  Jóléti vízfelületként bevezették a Balatont a jegybank balatonakarattyai konferenciaközpontjához
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport