GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR - Vetélkedve okosodtak az ország idősei

GYÖNGYÖSI HÍRHATÁR
   
 2019.06.26.
 Szerda
Ma János napja van.
Holnap László napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 10. 26. 20:09     


Vetélkedve okosodtak az ország idősei
A Nyugdíjasok Országos Szövetsége – a Pécsi Nyugdíjas Szervezet tagjainak kezdeményezésére – országos szintű műveltségi versenyt szervezett. A vetélkedő célja volt, hogy Magyarország minden tájáról az idősek klubjai, szervezetei és egyesületei megmutathassák a nyilvánosságnak, mire képes a klubtagság. Ebbe beletartozott, hogy a meglévő, de szunnyadó műveltség a felszínre kerüljön.

 
Az Országos Műveltségi Verseny aktív lebonyolítását a Pécsi Nyugdíjas Szervezet vállalta magára, amelynek során a versenyben a 3 fős csapatok számára 2 fordulót szerveztek. Tekintettel arra, hogy a tavaly lebonyolított vetélkedőn a csapatunk 2. helyet szerzett, szinte természetes volt az idei indulásunk.
 
A csapatunk összeállítása az alábbi volt:
– Hegede Zsuzsa gondozó - csapatkapitány
– Müller Katalin - klubtag
– Borsi Miklós - klubtag
 
Az első – selejtező – fordulóban 40 kérdéses tesztlapot kellett kitölteni és beküldeni. A kitöltéshez minden segítség felhasználható volt, így a NYOSZ számítógépes tanfolyamain résztvevők eredményesen szerepeltek. Az Idősek Klubja is eredményesen használta fel Gyöngyös tavaly kiírt pályázatának nyereményeit, a számítástechnikai eszközöket. A Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja csapata az elérhető 40 pontból 37-et szerzett, ezzel bekerült a 6 csapatból álló országos döntőbe.
 
A Nyugdíjasok Országos Szövetsége székházában a döntőt 2016. október 18-án rendezték.
 
Jellemző a példás szervezésre, hogy megérkezés után a csapatok azonnal felfrissülhettek kristályvízzel, teával, forró kávéval, valamint teasüteménnyel. Ez a komfort végig rendelkezésre állt a vetélkedő ideje alatt.
 
Az izgalommal várt megmérettetést nagy profizmussal a Pécsi Nyugdíjas Szervezettől Radnóti Léda (Adél) vezette le az országos vezetőség tagjai technikai segítségével. Külön érdekesség volt, hogy néhány csapat szurkolókat is hozott, akik tőlük telhetően buzdították a csapatukat.
 
A döntő egy 15 kérdéses teszttel kezdődött, amit követett a 12 fordulóból álló – a művészeti és kulturális élet minden terét felölelő – kérdések sorozata.
 
A döntőben nem lehetett használni semmiféle segédeszközt, ezért a különböző kérdésekre adandó helyes válasz nem mindig sikerült a csapatnak. Csapatunk az általános kérdésekben a tőle elvárható szinten szerepelt, azonban a művészeti – pl. szobrászat, kastélyok – kérdésekre esetenként – lexikális ismerethiány miatt – csak ötletszerűen tudtunk válaszolni. Ugyanígy előfordult a csapatunknál a nagy akarás miatti rövidzárlat és kapkodás is, melyek következtében értékes pontokat vesztettünk.
 
A híres festményekkel, irodalommal, valamint mókás és mondókás kérdésekre szerencsénkre azért sikerült ezekben a kategóriákban is pontokat szereznünk. Ugyanígy a helyes válaszainkra értékes pontokat kaptunk általános művészeti kategóriás kérdésekre.
 
A Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja csapata 4. helyezést ért el, amiért a NYOSZ felajánlásával oklevelet, könyvutalványt, valamint a Nyugdíjasok Országos Szövetsége nyomtatott havilapjának – Generációnk című újság – 1 éves előfizetését kaptuk mindhárom versenyzőnknek. Az átadást a Nyugdíjasok Országos Szövetsége elnökasszonya, Némethné Jankovics Györgyi hajtotta végre az ilyenkor szokásos tapstól kísérve.
 
 
Természetesen az Oklevelet hazaérkezésünk után azonnal kifüggesztettük a faliújságunkra. A grátisz kapott Generációnk című újságokat pedig szétosztottuk az Idősek Klubja tagjai között.
 
Tekintettel szereplésünkre, a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagjai már most elhatározták, a legközelebb szervezett műveltségi vetélkedőn is részt kívánunk venni ismét, a művészet, kultúra és a tudomány minden részét ismerő csapattagokból álló teammel.
 
A Nyugdíjasok Országos Szövetsége és a Pécsi Tagszervezet nívósan megszervezte ezt az országos vetélkedőt, mely először nagy nyilvánosságot is kapott. Sajnálatos, hogy a későbbiekben ez az érdeklődés kissé alább hagyott a versenyzők részéről.
 
Összességében minden résztvevő nyugdíjas szervezet idős- és szépkorú tagja jól és eredményesen szórakozott a vetélkedő fordulóin.
 
Borsi Miklós
klubtag
Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja

További hírek

  Az istenhívő Márki-Zay Péter szerint a gyerek verve – is - jó
2019. 06. 25. 13:44 hirhatar.hu
  A Liget-projekt és a MOL-torony építésének leállítását kéri az UNESCO
2019. 06. 25. 13:44 hirhatar.hu
  Nem ajánlja Gyurcsány Karácsonyt - a DK feljelentést tesz választási csalás miatt
2019. 06. 25. 13:44 hirhatar.hu
  A szakmában alig jegyzett „kurultájossal” számoltatnák fel a Természettudományi Múzeumot
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Magasról tojtak a nézők a 60 milliónyi közpénzzel kitömött Rogánné-féle húsmustrára
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Sir Elton John becsületrendet kapott Macrontól
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Budapest sorsa marad, hogy együtt éljen a bűnnel és az alvilággal...?
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Egy tonna kukoricát nyerhet az a gazda, akinél a legtöbb füsti fecske fészkel
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Még hogy nem szereti a sajtót a kormány: 4 csillagos szállodában 3 napig masszírozta a kiválasztottakat
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinc már rég fente rá a fogát - eladják a Gellért Szállót
2019. 06. 22. 14:41 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport